Hulp voor mantelzorgers

bommelerwaard • 'Mantelzorger zoekt Mantlelzorger'. Dat is het nieuwe project van Stichting Welzijn Bommelerwaard.

Dezelfde vragen van mantelzorgers komen regelmatig bij de mantelzorgconsulenten van Stichting Welzijn Bommelerwaard voorbij: "Ben ik de enige die hiermee zit? Hoe doet een andere mantelzorger dat? Blijven zij dan altijd geduldig? Ik voel me bezwaard om hulp te vragen; hoe ga ik hiermee? Hoe combineer ik mantelzorgen en werk?"

Vragen waarop een andere mantelzorger mogelijk een antwoord of oplossing voor heeft gevonden. Welzijn Bommelerwaard wil daarom graag de mogelijkheid bieden om mantelzorgers aan elkaar te verbinden. Dit verbinden kan een match zijn op: leeftijd (een relatief jongere mantelzorger die zorgt voor 'n ouder), ziektebeeld (mantelzorgers die de zorg hebben voor iemand met een bepaalde lichamelijke beperking of dementie) of woon/werk situatie (mantelzorgers met een gezin, mantelzorgers die er alleen voor staan, werkende mantelzorgers). Het is maar net waarnaar de voorkeur van de mantelzorger uitgaat. Het nieuwe project gaat uit van de gelijkwaardigheid tussen mensen en de kennis die ze zelf in huis hebben (of hebben opgedaan) in de tijd dat ze mantelzorgen. Ook ex-mantelzorgers die als ervaringsdeskundige een mantelzorger zouden willen ondersteunen, zijn van harte welkom om zich aan te melden.

Hoe werkt het? Als een mantelzorger in contact wil komen met een andere mantelzorger dan geven ze eerst aan wat voor hun het doel is van dit contact en welk resultaat bereikt wil worden. Daarnaast is de wijze van contact belangrijk: misschien wil iemand wekelijks telefonisch contact of juist gezamenlijk een wandeling maken. Een van de resultaten is in ieder geval dat mantelzorgers elkaar tot steun kunnen zijn. Bij een overeenkomstig doel en een gelijke contactwensen, zal een van de mantelzorgconsulenten van Stichting Welzijn Bommelerwaard een kennismakingsgesprek plannen om te kijken of er een klik is. Daarna gaan de mantelzorgers zelf afspraken maken.

Meedoen? Aanmelden kan bij mantelzorgconsulenten Barbara van der Meer of Saskia Cornelissen door te bellen naar 0418-634231 of mail naar mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl