• Noura met haar zoontje Hamza.
• Noura met haar zoontje Hamza. Foto: Lya Cattel

Noura (27) gaat Zaltbommel missen

Hoe lang ben je al in Nederland? "We wonen hier nu drie jaar. Vanuit Syrië zijn we eerst gevlucht naar Libië, waar Ahmed als arts aan het werk kon. Onze zoon Hamza is daar geboren. Maar na anderhalf jaar was het ook in Libië niet meer stabiel en besloten we naar Europa te vluchten. In Nederland kwamen we eerst in het asielzoekerscentrum in Ter Apel terecht. Daarna woonden we een maand in Budel en daarna een tijdje in Gilze, waar we moesten wachten op onze vluchtelingenstatus. Daarna hebben we nog drie maanden in Winterswijk gewoond, totdat we hoorden dat we in Zaltbommel een huis konden krijgen. Op 11 november 2014 zijn we verhuisd naar ons huis in de Mozartstraat."

Hoe zien jouw dagen eruit? "Ik ben de afgelopen jaren vooral bezig geweest om de taal te leren. Dat is best lastig. In het begin kreeg ik maar twee dagen per week les en ik vond het moeilijk om contacten te maken met Nederlanders om vaker te oefenen. Ik ben toen naar het Koning Willem I College in Den Bosch gegaan, waar ik vier dagen per week les had. Ik heb ook lessen gevolgd in Utrecht en in Eindhoven en verschillende staatsexamens gedaan. Nu is het vakantie, dus breng ik de meeste tijd door met Hamza. Hij hoeft nu een paar weken niet naar de peuterspeelzaal, we gaan vaak naar de speeltuin in de buurt of samen boodschappen doen. Ik probeer ook veel naar Nederlandse televisie te kijken of naar de radio te luisteren om het Nederlands te oefenen."

Wat valt je op aan Nederland? "Hier kun je je mening uiten, zeggen wat je denkt en vindt. Die vrijheid, hier zijn we veilig, hier kunnen we met ons kind een goed leven hebben, een nieuw leven opbouwen. Wat me ook opvalt zijn de schuine daken op de huizen. Die hadden we Syrië niet, bij ons zijn alle daken plat. En iedereen praat hier altijd over het weer. Verder vind ik het eten hier erg lekker. Veel Syriërs durven het Nederlandse eten niet te uit te proberen, maar ik vind het juist leuk. Ik vind het ook vaak gezonder dan wat we in Syrië hadden. Ik vind appeltaart en oliebollen heel erg lekker. Die heb ik al een paar keer gemaakt. En courgettesoep, ik kende wel courgettes, maar wist niet dat je er zo'n lekkere soep van kunt maken."

Woont jullie familie ook hier? "Nee, mijn moeder en jongere broer wonen in Duitsland. Mijn vader woont nog in West-Syrië, in Latakia, waar het relatief rustig is. Mijn oudste broer woont met zijn vrouw in Turkije. Mijn familie is gelukkig veilig. De familie van Ahmed woont in de provincie rond Aleppo, daar is het niet stabiel."

Wat ga je in Leeuwarden doen? "Ik ben al toegelaten tot de opleiding tot apothekers-assistente op het ROC in Leeuwarden. Mijn begeleider vindt dat mijn niveau goed genoeg is. Het eerste jaar zal wel moeilijk zijn, maar daarna zal het steeds makkelijker worden. De opleiding duurt drie jaar en daarna hoop ik een baan te vinden. Mijn man is arts-assistent op de afdeling reumatologie van het Medisch Centrum Leeuwarden. We gaan op 23 augustus verhuizen. Een week later begint voor Hamza de peuterspeelzaal, hij krijgt extra begeleiding omdat hij een taalachterstand heeft. Ook begint mijn opleiding dan. Ik heb daar heel veel zin in."

Wat ga je missen aan Zaltbommel? "Ons huis, de planten in de tuin en de stad, die ik heel mooi vind. Maar vooral mijn buren ga ik missen. Aan beide kanten hebben we heel aardige buren. Vooral Chris en Sjaan, zij hebben ons al die jaren ontzettend geholpen met alles. En Theo en Meike van de Ven, die hebben ons in het begin ook veel geholpen en het zijn heel goede vrienden geworden."