• Ad Schalkx (l) en Menno Oerlemans buigen zich over de zelfgemaakte maquette van de Buitenstad.
• Ad Schalkx (l) en Menno Oerlemans buigen zich over de zelfgemaakte maquette van de Buitenstad. Foto: Teus Admiraal

'Generaties lang plezier of een doorn in het oog'

Alternatief plan voor De Buitenstad

zaltbommel • De Albert Heijn moet verhuizen, bijvoorbeeld naar de oude werf, de zo karakteristieke loods op het terrein. Daar zou ook een kleine Lidl in kunnen komen. Voetgangers moeten langs de haven kunnen slenteren en een terrasje pakken. En er mogen géén kolossale appartementencomplexen langs de Waal komen.

Dat zijn een paar van de uitgangspunten die Vereniging Zaltbommelse Buitenstad i.o. hanteert bij hun alternatieve plan voor de herinrichting van de Buitenstad, bij de meeste mensen bekend als het 'Buko-terrein'. Menno Oerlemans, Ad Schalkx, Paul Burgers en Dominic Lubbers voelen zich al sinds de eerste plannen over de nieuwe woonwijk betrokken bij de plannen. "Als je het programma van eisen nu ziet, dan word je daar niet echt blij van", zegt Schalkx. Op de eerste schetsen staan prachtige appartementen gepland op de plek van de historische loods, allemaal met mooi uitzicht over de Waal. "Dat snappen we natuurlijk wel, maar je gaat daarmee helemaal voorbij aan het historische karakter van het gebied", aldus de oprichters van de vereniging. Want van oudsher heeft Zaltbommel een haven-functie gehad. "Een unieke locatie, waar je iets unieks mee moet doen", vinden Oerlemans en Schalkx. Dus hebben ze hele studies gemaakt van het gebied en de eerste voorzichtige plannen van de gemeente en ontwikkelaar Waalbommel. Ze zochten oude foto's, verzamelden tekeningen, zijn aanwezig geweest bij de eerste presentaties en inloopavonden. Bijna anderhalf jaar hebben ze gewerkt aan het maken van een eigen ontwerp met bijbehorende maquette. Het resultaat is een kleurrijk geheel waarop duidelijk de 'droom-inrichting' volgens de vereniging te zien is. Mooie zichtlijnen, zodat je van vrijwel elke plek in de nieuwe wijk de Waal kunt zien, een struinroute langs een boulevard, een zwembad, scheepshellingen en daarmee meer ruimte voor de watersport. De woningen zouden op palen kunnen worden gebouwd, met energie genererend glas, zonnnepanelen en warmtepompen. "Door onze manier van kijken, kan de haven een grotere rol krijgen", zegt Paul Burgers. "De jachthaven kan worden uitgebreid, er kunnen meer partyschepen komen. Dat is goed voor horeca en middenstand."

Op de maquette is het grootste probleem heel duidelijk te zien: de supermarkt en de parkeerplaats. "De huidige plannen laten de supermarkt en parkeerplaats op die plek staan", legt Schalkx uit. En dat is volgen de vereniging ontzettend jammer, omdat het daarmee een creatieve invulling van het gebied blokkeert. De vereniging wil dan ook dat er nieuwe tekeningen komen met de supermarkt in de historische loods. "Er zijn veel voorbeelden in het land en over de wereld waar zulke industriële gebouwen een nieuwe bestemming krijgen", zeggen de initiatiefnemers.

De grond van de supermarkt is eigendom van beleggings- en investeringsmaatschappij De Hoge Dennen. De rest is in het bezit van Waalbommel. "De huidige plannen gaan uit van bestaande belangen", vindt de vereniging. "En dus niet van wat er allemaal mogelijk is. De politiek moet hier een actieve rol in gaan spelen", vinden ze. "Het is kiezen tussen generaties lang plezier of een doorn in het oog."

Britta Alink