• PLONS organiseert jaarlijkse de zomerfeesten in Almkerk. Met artiesten en activiteiten voor jong en oud.
• PLONS organiseert jaarlijkse de zomerfeesten in Almkerk. Met artiesten en activiteiten voor jong en oud. archieffoto: Teus Admiraal

De vakantie wordt om de zomerfeesten heen gepland

'Het dorp is De Soos gunstig gezind'

almkerk • Juist als in Nederland de zomervakantie eind juli, begin augustus in volle hevigheid losbarst, organiseert PLONS, onderdeel van SJWA De Soos Almkerk, de Zomerfeesten Almkerk, die gewoontegetrouw goed bezocht worden. Volgens PLONS voorzitter Petra niet zo bijzonder. "Iedereen is bereid om te helpen, het dorp is de zomerfeesten, maar eigenlijk de hele soos gunstig gezind. Die steun zorgt ervoor dat dit kan blijven bestaan." Mark, een van de twintig PLONS-werkgroepleden vult aan: "We krijgen al vroeg in het jaar e-mails waarin gevraagd wordt wanneer de Zomerfeesten Almkerk zullen zijn. Mensen willen er graag bij zijn en plannen hun vakantie dus om het evenement heen." Voor een buitenstaander wellicht wat vreemd, maar voor Almkerkers heel normaal. Want De Soos, en dus de zomerfeesten, horen al generaties bij het dorp. Jochem weet daarover mee te praten. Hij zet zich nu in voor de zomerfeesten, maar ook zijn vader was actief in De Soos. "Het succes is te danken aan onze 'voorvaders', die dit met zoveel passie en doorzettingsvermogen hebben opgezet. Van daaruit heeft het kunnen groeien en daardoor heeft ook eigenlijk iedereen wel 'iets' met De Soos en mensen zijn daarom ook bereid om te helpen."

Wanneer de Zomerfeesten Almkerk afgerond zijn, begint voor PLONS eigenlijk de organisatie voor het jaar erop alweer. "Je moet er vroeg bij zijn om de leukste artiesten te kunnen boeken. Met elkaar bedenken we wat we willen neerzetten en hoe we het voor het hele dorp, dus voor zowel jong als oud, leuk kunnen maken. En natuurlijk moeten we ook nadenken over welke dingen haalbaar en reëel zijn." De groep die hierover nadenkt bestaat alleen uit jongeren, variërend van 16 tot en met 26 jaar. En het mag best bijzonder genoemd worden dat juist deze leeftijdsgroep ieder jaar een uitgebreid en goed draaiend programma voor het hele dorp in elkaar weet te zetten. Petra, Mark en Jochem lijken het echter een vanzelfsprekendheid te vinden. "Je rolt er eigenlijk vanzelf in. Als je in Almkerk bent opgegroeid, dan wordt je groot met het timmerdorp. Ik keek toen altijd erg op tegen de mensen die daar hielpen: jonge, hippe en coole gasten. Het was dus best een eer toen ik eenmaal zelf gevraagd werd om te helpen", vertelt Petra, die aan haar laatste jaar als voorzitter bezig is. Mark: "Het is zo leuk om met z'n allen te doen. Je hebt er, als een soort mini-familie, naar toe gewerkt. Als alles dan lukt, je die koppies ziet en het hele dorp vol lof is, ja, dat geeft veel voldoening."

En dat niet alleen, de drie vinden dat zij door hun vrijwilligerstaken bij PLONS een grote persoonlijke ontwikkeling hebben doorgemaakt.

"Je leert verantwoordelijkheid te nemen, bouwt contacten en hechte vriendschappen op, weet van de gekste dingen hoe het moet. Want heel veel dingen zoeken we zelf maar uit met ons gezonde boerenverstand. Daarnaast leer je in een groep te werken." Het enthousiasme waarmee het trio vertelt over 'hun' PLONS, is typerend voor de hele groep. "Ik krijg dat niet uitgelegd, dat moet je zelf ervaren. Zo wordt er wel eens gevraagd of ik niet liever zelf mee zou willen feesten, dan in de organisatie te zitten. Maar ik zou niet anders willen. Bovendien is het mooi om zo te kunnen bijdragen aan de lange geschiedenis van De Soos", vindt Petra. Wie eenmaal verknocht is aan De Soos, komt er nooit meer vanaf, denkt ze.

"Als je het eenmaal in je hart gesloten hebt, dan gaat het er niet meer uit. Het blijft iets speciaals houden. Dat merk ik nu ik zelf actief betrokken ben. De Soos heeft een tijdje wat slechter gedraaid. Dan wordt je overal aangesproken met de vraag of het allemaal wel goed gaat komen. En ik voel het zelf ook zo: als ze me over veertig jaar bellen, dan kom ik nog opdraven."

De Zomerfeesten Almkerk beginnen op 31 juli met het timmerdorp. Op 12 augustus sluiten de zomerfeesten af met de 90's party. Meer informatie en het hele programma:


q www.zomerfeestenalmkerk.nl