'Waarom geen molens in Jannezand?'

werkendam • Zo'n 30 belangstellenden waren vorige week dinsdag in De Ontmoeting in Werkendam bijeen om de plannen van Waterschap Rivierenland voor mogelijke windturbines bij Hank en Dussen aan te horen.

Burgerparticipatie: 'Met elkaar een plan maken.' Dat is de insteek van Waterschap Rivierenland, dat op een stuk steunberm aan de Bergsche Maas tussen Hank en Dussen graag zou zien dat er windturbines worden geplaatst. Op twee bijeenkomsten zijn de plannen van het waterschap gepresenteerd. Eerder hoorden ongeveer 80 belangstellenden bij De Koppelpaarden in Dussen de voorstellen aan en vorige week in De Ontmoeting in Werkendam toonden ongeveer 30 personen interesse.

Het waterschap wil graag zelf vanaf 2030 energieneutraal zijn. Daarnaast wil het op een extra manier meehelpen aan het klimaatakkoord van Parijs. Nederland loopt bij die ambities behoorlijk achter. Om een steentje bij te dragen wil het waterschap nabij de Bergsche Maas maximaal vijf windturbines laten plaatsen. Het is absoluut niet de bedoeling dat het waterschap zelf de windmolens plaatst. "Dat willen we samen met de inwoners doen. Dit kan geschieden door een groep inwoners of in de vorm van een coöperatie", benadrukte Bram van der Beek, projectleider Energieneutraal 2030 bij het waterschap.

DEcAB

Het kan ook in samenwerking met bestaande projecten. "Misschien kan DEcAB (Duurzame Energie coöperatie Altena Biesbosch, red.) er mee in stappen", was een suggestie uit de zaal. Een aanwezige vertegenwoordiger van DEcAB reageerde hier positief op. Windturbines aan de Bergsche Maas. Volgens het waterschap is de locatie de beste en misschien ook wel enige optie volgens de bestaande regelgeving. Maar er zijn best meer opties, kwam er uit de zaal naar voren.

Jannezand

"Waarom zetten we ze niet in polder Jannezand? Die polder leent zich er geweldig voor", was een suggestie uit de zaal. Ook andere vormen van energieopwekking passeerden de revue. Zo zou onder meer de stroming in de rivieren beter benut kunnen worden voor opwekking van duurzame energie. Natuurlijk zitten de mensen die in de omgeving van het project wonen niet zo te springen op grote windmolens.

Gezondheidsrisico's, geluidsoverlast en waardevermindering van de woning boezemen angsten in. "We hebben al laagvliegende helikopters, overlast van een snelweg en nu komen daar windmolens bij", vond een van de aanwezigen.

Opbrengsten

Stilgestaan werd ook bij de vragen omtrent de opbrengsten die door de exploitant worden gegenereerd. De direct betrokkenen mogen best mee profiteren, werd er gesuggereerd. Op al die vragen zullen antwoorden moeten worden gegeven om tot een breed draagvlak te kunnen komen.

Dit najaar krijgen de plannen een vervolg. "We gaan dat faciliteren en dan de direct betrokkenen uitnodigen voor een vervolggesprek. Kijken hoe we het voor elkaar kunnen krijgen", besloot heemraad Hennie Roorda.