Motie voor strengere controle evenementen

wijk en aalburg • Een meerderheid van de Aalburgse raad heeft ingestemd met een onderzoek naar de mogelijkheden om de geluidsoverlast bij grote evenementen binnen de gemeente strenger te controleren.

Het CDA steunde vorige week dinsdag een motie van coalitiegenoten SGP, ChristenUnie en BAB om inzichtelijk te maken wat de toepassing van een zogenaamde 'bronbegrenzer' kost, zodat een organisatie bij de vergunningaanvraag mogelijk verplicht kan worden gesteld tot het gebruik ervan. Ook willen de partijen weten wat handhaving op geluidsoverlast en eindtijden kost en wat de mogelijkheden zijn om, in het geval van overtreding, de kosten voor handhaving te verhalen op de organisatie van het evenement. "We zijn er niet op uit om alle feestvreugde de nek om te draaien", benadrukte SGP'er Corné van Gammeren. "Maar we willen wel kunnen controleren op de kaders die we in het evenementenbeleid hebben vastgesteld." Volgens SGP, BAB en ChristenUnie is er op dit moment geen data voorhanden waaruit blijkt of organisatoren binnen de gestelde voorschriften blijven. Ook heeft de gemeente geen budget opgenomen voor controles tijdens festiviteiten. "Deze motie is dan ook een brug tussen de feestvierders en de mensen die overlast ervaren", aldus Van Gammeren. "Maak overlast inzichtelijk en transparant. Dan kan je straks ook aantonen dat er géén sprake van overlast is." Wilfried Bouman van de Aalburgse Alliantie kwam met een tegengeluid. "Bruggen bouwen doe je door wederzijds begrip te kweken, niet door bronbegrenzers." Kees de Waal van Progressief Altena sprak van 'symboolpolitiek' door alleen de grotere evenementen aan te pakken. "In mijn omgeving zijn er mensen die net zoveel last hebben van de kleinere feestjes." De Waal vond een verdere aanscherping van het evenementenbeleid 'onnodig'.

Het CDA verklaarde dat de partij niet tegen het inzichtelijk maken van gegevens kon zijn. "Maar wij lopen niet warm om de organisatie van evenementen op extra kosten te jagen."

Tom Oostra