Waterschap geeft tijdens bijeenkomst op 11 juli tekst en uitleg

'Windenergie draait op subsidie'

hank/dussen • Nee, Bram van der Beek, projectleider Energieneutraal 2030 bij Waterschap Rivierenland, verwacht 'niet meteen een hallelujah-verhaal' als dinsdag belangstellenden worden uitgenodigd om te luisteren naar de voorzichtige plannen van het waterschap voor windturbines langs de Bergsche Maas tussen Hank en Dussen. "Daarvoor is het nu nog te complex. Tegelijkertijd kun je je hoofd in zand steken, óf je kan kijken of ze het überhaupt willen." 'Ze' zijn in dit geval de directe omwonenden van het gebied dat Waterschap Rivierenland op het oog heeft voor de mogelijke windmolens. Van der Beek houdt steeds een slag om de arm, want het is allerminst zeker dat de molens er komen. Ook over aantallen is nog niks bekend, laat staan een een einddatum voor het project. En hoewel het waterschap de ambitie heeft om in 2030 energieneutraal te kunnen werken en, net zoals andere overheidsinstanties, de opgave heeft gekregen om te voldoen aan de energie- en klimaatdoelstellingen zoals vastgelegd in het VN Klimaatakkoord van 2015, meer dan de gronden langs de dijk bij de Bergsche Maas beschikbaar stellen kan het niet doen. Met de zeven pachters en één eigenaar van de gronden is al wel een principeakkoord gesloten over hoe de eventuele grondopbrengsten verdeeld gaan worden.

"De uiteindelijke uitwerking zal niet door het waterschap worden gedaan, maar door een nog op te zetten lokaal initiatief", aldus een persbericht om de informatiebijeenkomst dinsdag aan te kondigen. "De baten en lasten kunnen lokaal worden gedragen, waarbij vooral de omgeving bepaalt waarvoor de opbrengsten worden ingezet." Van der Beek noemt het een 'sociaal plan'. "De inwoners van Dussen en Hank mogen daarbij aan het stuur zitten en ze profiteren ook mee van de opbrengsten. Dat kan op allerlei manieren zijn, er kan bijvoorbeeld ook geïnvesteerd worden in voorzieningen in het dorp." De bijeenkomst in De Ontmoeting in Werkendam is vooral bedoeld om informatie op te halen. "We hopen dat naar aanleiding daarvan mensen willen gaan meedenken met de plannen, zodat iedereen straks kan zeggen: 'Mooi of lelijk, die windmolens hebben wel een mooie betekenis voor onze omgeving gekregen'."

Geen groen licht

De Werkendamse gemeenteraad was al eerder op de hoogte gebracht van de plannen van het waterschap en deze lijken, hoe pril ook, op weinig steun te kunnen rekenen. Coalitiepartijen Lokaalbelang en CDA zijn ieder geval tegen. "Zolang wij het gemeentebestuur vormen in Werkendam, krijgt dit plan geen groen licht", zegt CDA'er Gerard Paans. "Windenergie draait op subsidie, niet op wind. Daarnaast vervuilen de molens het landschap. Ik fiets graag door het Land van Heusden en Altena en ik irriteer met mateloos aan die dingen die aan de overkant bij Waalwijk staan. Bovendien is dit geen kerntaak van het waterschap." Het CDA is Werkendam wel 'hartstikke' voor duurzaamheid, maar denkt dan meer aan zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen en voelt er meer voor om aan te haken bij de plannen op provinciaal niveau. Oppositiepartij Progressief Altena zal in het najaar pas een standpunt in nemen over windenergie in Altena en over de plannen voor Hank en Dussen in het bijzonder. "Persoonlijk is het voor mij vooralsnog van belang hoe de bewoners pal naast het beoogde gebied op het idee gaan reageren", laat fractievoorzitter Corine Verweij weten.


Tom Oostra