Meerderheid voor gewijzigd raadsvoorstel

Per 1 oktober camera's op Kromme Nol

wijk en aalburg • Vorige week dinsdagavond stemden deze partijen in met het herziene voorstel van burgemeester en portefeuillehouder Fons Naterop, die eerder aangegeven had dat cameratoezicht op het bustransferium in strijd zou zijn met privacywetgeving. Navraag bij de Autoriteit Persoonsgegevens leerde echter dat de gemeente camera's kan ophangen bij de Kromme Nol, als ze eerst andere middelen heeft ingezet. Naterop stelt daarom voor om, zoals in het eerste voorstel al stond, de mobiele surveillances van Correct Beveiliging uit Wijk en Aalburg in te zetten en om daar bovenop nog eens de BOA tot en met september gericht in te zetten bij het Wijk en Aalburgse bustransferium.

Bovendien wil de gemeente inwoners in de zomermaanden gaan activeren om meer te melden bij de politie. Als de evaluatie van deze maatregelen in september goed uitpakt, kan Aalburg per 1 oktober één of twee camera's bij de Kromme Nol ophangen.

CDA-fractievoorzitter Arno Bouman, die vorig jaar al met een motie gepleit had voor camera's en ook tijdens de vergadering eerder deze maand bij zijn standpunt bleef, toonde zich tevreden, net als SGP'er Corné van Gammeren. Hij stelde voor om, naast de mobiele surveillances en het cameratoezicht, te bekijken of het aantal uren van de BOA uitgebreid kan worden. "Want het uitgangspunt is het veiligheidsgevoel", aldus Van Gammeren. Pieter van Dueren den Hollander van de ChristenUnie opperde om ook de samenwerking te zoeken met vervoerder Arriva.

Naadloos gekoppeld

Progressief Altena, die net als de VVD en de Aalburgse Alliantie uiteindelijk niet instemde, had er moeite mee dat in de tekst van het voorstel jeugd 'naadloos' gekoppeld wordt aan begrippen als overlast en criminaliteit.

"Over het veiligheidsaspect zijn we het eens, maar over de middelen niet", zei fractievoorzitter Kees de Waal, die meer voelt voor beter jeugdwerk in de gemeente. "Want dat is er amper. In plaats daarvan gaan we onze jeugd bespieden en dat zou wel eens averechts kunnen werken."

Ervaringsdeskundige

Wilfried Bouman (Aalburgse Alliantie) wierp zich in de discussie op als ervaringsdeskundige. Hij had in de aanloop naar de raadsvergadering een praatje gemaakt met de jongeren, die overlast zouden veroorzaken op de Kromme Nol. "Maar ze doen niks. Ook uit de cijfers blijkt dat er op de Kromme Nol bijna niets gebeurt." In 2016 heeft de politie zo'n 40 meldingen van overlast bij de Kromme Nol binnen gekregen, te weinig voor cameratoezicht met onmiddellijke ingang.

Volgens Bert Bouman van de VVD hebben camera's weinig zin, omdat drugsdealers zich dan zullen verplaatsen. Bovendien zette hij vraagtekens bij de ophef rondom een mogelijke boete, als Aalburg toch zou besluiten om nu al camera's op te hangen. "Kijk naar Waalwijk. Burgemeester Kleijngeld plaatst gewoon camera's bij een kledingcontainer. Die maakt daar niet zoveel worden aan vuil."

Dat lokte een reactie uit bij Kees Noorloos van de BAB.

"Wij zijn juist blij dat onze burgemeester de koninklijke weg heeft bewandeld."


Tom Oostra