Laatste Aalburgse kadernota is dunste in jaren

College wil Aalburg 'netjes opleveren'

wijk en aalburg • Het Aalburgse college van burgemeester en wethouders presenteerde maandag een van de dunste kadernota's in jaren. Het gaat namelijk goed met de gemeentefinanciën en in de voorloper op de begroting voor 2018 staan vanwege de aanstaande fusie met Werkendam en Woudrichem weinig verrassende en kostbare plannen. Alleen bij een incidentele meevaller zou het college volgend jaar de portemonnee nog wel eens willen trekken, zegt wethouder Financiën Arie van Loon. Niet dat er momenteel grote wensen leven in Aalburg. "Maar ik zeg nooit nooit", aldus Van Loon.

De kadernota voor 2018 en de jaren daarna laat een positief saldo zien, oplopend van bijna 78.000 euro in de plus in 2018 tot meer dan 510.000 euro in het zwart afgedrukt in 2021. "De economie in Nederland draait goed en daar draaien de gemeenten in mee", zegt burgemeester Fons Naterop. Dat betekent bijvoorbeeld een hogere uitkering van het Rijk en bovendien hanteert Aalburg een conservatieve manier van boekhouden. Dat leidde vorig jaar tot een positief resultaat van bijna zeven ton. Aalburg houdt geld over op het gebied van afvalinzameling (bijna 170.000 euro), riolering (zo'n 215.000 euro) en binnen het project Zuidrand Eethen valt 514.600 euro vrij. Dat betekent dat er in de nieuwe gemeente ruimte is om vernieuwingen op het gebied van afvalinzameling door te voeren, want de genoemde bedragen vloeien terug in een spaarpotje, legt wethouder Pim Bouman uit. Het betekent ook dat het gebied rond de oude gymzaal in Eethen opgeknapt wordt. "Ook is er geld over voor duurzaamheidsmaatregelen", zegt Bouman. We denken aan zonne-energie op openbare gebouwen." Het asbestdak van de gemeentewerf in Veen kan mogelijk vervangen worden door zonnepanelen. Een voorstel daarvoor volgt later dit jaar, samen met de begroting.

Ook binnen het sociaal domein houdt de gemeente een fors bedrag over en daarmee wil wethouder Cees Schreuders o.a. het aantal mensen met schuldproblemen terugdringen. "Door proberen aan de voorkant te komen, dus een preventieve aanpak."

Uit de eerste tussenrapportage blijkt ook al de eerste grote tegenvaller van 2017. Door vervanging wegens ziekte is de gemeente 85.000 euro duurder uit dan begroot. Daarnaast verlaten werknemers het gemeentehuis, vermoedelijk door de aantrekkende economie en de aanstaande fusie. Vijf van de acht vacatures in Aalburg waren het gevolg van vertrekkende medewerkers. Burgemeester Naterop wil niet spreken van een leegloop, maar noemt de situatie 'knellend'. Tijdelijke inhuur van personeel brengt namelijk weer extra kosten met zich mee.

Al met al kan Aalburg op deze manier financieel gezond de fusie in, stelt Van Loon. "We willen Aalburg netjes opleveren", onderstreept wethouder Bouman nog maar eens.


Tom Oostra