Massale steun voor Almkerkse Facebook-post over Altenahove

'Helpt het niet, dan geeft het moed'

almkerk • Rond 22.00 uur zette de Almkerkse haar verhaal vorige week maandag online en om half 3 's nachts lag ze er nog van wakker. "In eerste instantie schrok ik wel van alle reacties, maar de volgende dag dacht ik: 'Laat het maar gebeuren. Iemand moet een keer aan de bel trekken." Nog geen drie dagen later was het bericht op Facebook meer dan 600 keer gedeeld, heeft het meer dan 300 likes en meer dan 200 reacties van mensen die het verhaal massaal ondersteunen. Kern van het verhaal van Adrie Boelhouwers is dat de bewoners van Altenahove het met steeds minder zorg moeten doen. Haar man moet het bijvoorbeeld met één douchebeurt in de week doen – inmiddels is dat weer bijgesteld naar twee keer per week -, maar ook op het gebied van personeelsbeleid gebeurt er van alles. Zo moeten de voedingsassistenten en de activiteitenbegeleidster weg. En dat terwijl die mensen, hoe klein hun taak misschien ook lijkt, erg belangrijk werk doen, vindt de Almkerkse. "Tijdens de avondvierdaagse was er een mevrouw die op de eerste avond al zei: 'Wat is het lang geleden dat ik zo lang buiten ben geweest!'", schrijft Boelhouwers. Meteen de dag nadat ze het bericht online had gezet volgde een gesprek met de locatiemanager van Altenahove, die aangaf dat zorgorganisatie De Riethorst Stromenland, waar Altenahove onder valt, in een 'verandertraject' zit. Boelhouwers heeft begrip voor dat verhaal, maar ging toch niet met een positief gevoel weg. "Want in feite lost het nu niks op. De menselijke maat is weg. Ergens zit het krom, maar waar weet ik nog niet precies." Ook vanuit de politiek werd er geageerd op haar verhaal en de Woudrichemse fractie van het CDA heeft al aangegeven een keer te willen komen praten. Verder ziet Boelhouwers wel wat er op haar af komt. "Mijn vader zei altijd: 'Helpt het niet, dan geeft het moed'. Ik heb in ieder geval wat van me laten horen."

CDA-raadslid Tineke van der Steen zegt dat haar fractie de situatie scherp in de gaten houdt, maar dat haar partij nog even niet in actie komt. "Aan de ene kant omdat Adrie heeft gevraagd haar even de ruimte te gunnen en aan de andere kant omdat we willen bekijken waar de verantwoordelijkheid van de gemeente hierin ligt. Wél heb ik aan Adrie aangegeven dat mocht er iets zijn, dat ik iets voor haar wil betekenen." Wethouder Paula Jorritsma geeft aan dat de gemeente in principe niet verantwoordelijk is voor verpleeghuiszorg. "Maar zo'n bericht van een inwoner laat je natuurlijk niet koud." Jorritsma heeft contact gehad met Boelhouwers en met de Riethorst Stromenland en wijst ook op het verandertraject dat daar gaande is. "En dat plan ziet er heel goed uit, maar bij een organisatie in verandering zit er altijd een kloof tussen de huidige en de nieuwe situatie. Blijf daarom het gesprek met elkaar voeren", is haar advies.

Mireille de Wee, bestuurder van De Riethorst Stromenland, begrijpt de bezorgdheid van Adrie Boelhouwers. "Binnen De Riethorst Stromenland gaan dingen veranderen (zie verhaal verderop in deze krant, red.). Dat is moeilijk en spannend. En deze mevrouw, van wie haar man al tien jaar in Altenahove woont, ziet die verandering ook en is bang dat de verzorging niet meer zo goed zal zijn. We willen echter benadrukken dat die zorg, ook na alle veranderingen, die zeker geen bezuinigingen zijn, juist wél goed is. Dat mensen daar zorgen over hebben, is zeker iets waar we aandacht aan moeten besteden. Dat is belangrijk." De Wee vindt het bericht van Boelhouwers, en de daarmee gepaard gaande onrust, heftig. "Dit doet pijn bij medewerkers die met hart en ziel hun werk doen. Maar nogmaals: ik begrijp de bezorgdheid."