• Joas van Hoff in actie.
• Joas van Hoff in actie.

Joas (10) in beeld bij voetbaltop

almkerk • Via Jonger Oranje heeft Joas van 't Hoff uit Almkerk zich in de kijker gespeeld van grote Nederlandse voetbalclubs.

Even voor de duidelijkheid: Jonger Oranje heeft in principe niets te maken met de KNVB. Jonger Oranje wil iedereen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar de kans geven om hun droom te verwezenlijken: profvoetballer worden. Dat is ook de vurige wens van Joas van 't Hoff, een 10-jarige keeper uit Almkerk. Via de laatste Jonger Oranje Talentendag kwam hij terecht in een regioselectie, waaruit hij door een vervolgens gescout werd voor nationale selectie. Dat betekent dat Joas, die bij vv Almkerk onder de lat staat, volgend seizoen extra wedstrijden mag spelen tegen sterke tegenstanders. "Hij treedt dan aan tegen jeugdteams van betaald voetbalorganisaties uit binnen- en buitenland", vertelt zijn moeder Elske. "Joas is dolblij met zijn uitverkiezing, het is voor hem de kers op de taart."

Want deze wedstrijden staan hoog op de lijstjes van nationale en internationale scouts, blijkt ook uit het lijstje met doorgestroomde spelers op de site van Jonger Oranje. Joas hoopt zich in de kijker te spelen, ook al is hij voor een doelman net iets te kort. Gelukkig heeft hij advies gekregen van zijn grote voorbeeld Kostas Lamprou, de Griekse keeper van Willem II en zelf ook niet de langste. "Die heeft de skills die Joas ook moet hebben. In een gesprek heeft Kostas hem ook uitgelegd dat hij vooral moet trainen op sprongkracht en explosiviteit." Voor Joas is zijn selectie vooral een bevestiging van hard trainen. Zoals keeperstrainer Arno van Zwam al tegen hem zei: "Wat goed is, komt vanzelf boven."