• De klant is koning en heeft de regie, dat is wat De Riethorst Stromenland wil realiseren.
• De klant is koning en heeft de regie, dat is wat De Riethorst Stromenland wil realiseren. Foto: Riethorst Stromenland

Samen fijner leven

'De klant is koning en heeft de regie'

regio • 2016 stond binnen De Riethorst Stromenland, en voor bestuurder Mireille de Wee in het bijzonder, in het teken van werken aan het strategisch beleidsplan. "Werken aan de stip op de horizon. We wilden weten wie we zijn en wat we als organisatie uitstralen. Daarom hebben we 'klant reissessies' gehouden. We hebben klanten, familie en medewerkers uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan. We wilden van hen graag weten wat hun gevoel is bij onze organisatie. Waarom kiezen ze voor De Riethorst Stromenland, maar ook hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze er ook willen blijven. Weten hoe bijvoorbeeld klanten zich op bepaalde momenten voelen, geeft ons heel veel waardevolle informatie." Mireille legt meteen uit dat er binnen haar organisatie bewust wordt gesproken over 'klanten', en niet over cliënten of bewoners. "De klant is koning en dat omvat meteen waar het voor ons om draait. De klant staat voorop, we willen hen de regie geven, hen laten bepalen wat ze nodig hebben om hun leven zo normaal mogelijk voort te zetten."

Naast de gesprekken met klanten, familie en medewerkers, is er door De Riethorst Stromenland meer informatie verzameld, onder andere bij andere zorgleveranciers. En dat resulteerde in het strategisch plan dat nu klaar is. En dat een duidelijke titel, een duidelijk stip op de horizon heeft: 'Samen fijner leven'. "Als mensen zorg nodig hebben, niet langer thuis kunnen wonen is dat een verdrietig moment. Wij willen proberen om hun leven fijner te maken, samen met familie, medewerkers, mantelzorgers. En dat doen we graag met bevlogenheid en passie." Die passie ziet Mireille al vanaf de eerste dag dat zij werkzaam is binnen de organisatie terug bij de medewerkers. "Onze werknemers hebben een groot hart voor de klanten. Dat zie je ook terug in de drie kernwaarden die we in het plan hebben opgenomen: bevlogenheid, oprechte aandacht en samenspel, tussen klant, familie en zorgprofessionals."

Het strategisch plan zoals dat nu voorligt, heeft echter wel consequenties voor de manier van werken binnen De Riethorst Stromenland. Anno 2017 wonen ouderen steeds langer zelfstandig thuis. Pas wanneer zelfstandig wonen echt niet meer gaat en de zorgbehoefte te groot wordt, komt een woonzorgcentrum of verpleeghuis in beeld. "De zorg is daarmee complexer geworden, het gaat om echt zieke mensen en dat vraagt om een hoger zorgniveau van medewerkers, om goed gekwalificeerd personeel." Die ontwikkeling, en de wens van De Riethorst Stromenland om zorg en welzijn meer op de wens van de klant af te stemmen, zorgt voor een verschuiving binnen de zorgteams. De bedoeling is dat de zachte kant centraal staat en dat betekent dat niet alleen het zorgpersoneel, maar ook de staf en ondersteunende diensten meer ten dienste van de klant gaan werken. "We willen dat binnen een team iedere medewerker aandacht heeft voor zowel zorg als voor welzijn. De functies van voedingsassistent of activiteitenbegeleider verdwijnen bijvoorbeeld, de mensen zelf en hun kennis niet. Zij krijgen een plaats in het zorgteam en krijgen de kans om een opleiding te volgen zodat ook zij, al is het alleen in basis, zorg kunnen verlenen. Deze stap is ook nadrukkelijk geen bezuiniging, maar een verandering. Uiteindelijk resulteert dat in meer zorg en meer aandacht voor het welzijn van de klant. Het is ook niet zo dat, met het vervallen van bijvoorbeeld activiteitenbegeleider, bepaalde activiteiten niet meer door kunnen gaan. Integendeel die zijn juist belangrijk. Iedere locatie krijgt dan ook een activiteitencoördinator die de vrijwilligers aanstuurt en zicht heeft op de locatiegebonden activiteiten." Door de verandering zullen klanten minder verschillende gezichten zien. Bovendien kunnen alle medewerkers vanaf niveau 3 een zorgcoördinerende rol op zich nemen. "Zo heeft een zorgcoördinator minder klanten onder zich waardoor de relatie met klanten, en familie, diepgaander kan worden."

Mireille de Wee is blij dat nu de stip op de horizon voor De Riethorst Stromenland duidelijk is omschreven. "De weg naar die stip is natuurlijk heel spannend, en soms moeilijk. Maar we geloven erin, ook omdat we in de toekomst mooie dingen kunnen gaan doen."