Paul Dokman blij verrast met tweede plaats

sleeuwijk • Paul Dokman kende met zijn zeilteam Horizon vorige week een succesvol debuut tijdens de tocht naar Chatham. De zeiler uit Sleeuwijk behaalde tussen negentig andere boten een zeer verdienstelijke tweede plaats. Een daverende verrassing; ook voor Dokman zelf.

Hij kan het nog steeds amper geloven. Daags nadat hij de terugreis vanuit de Britse stad gemaakt heeft realiseert hij zich pas wat voor prestatie hij samen met zijn twee bemanningsleden heeft afgeleverd. Aan een tweede plaats tijdens de tocht die in het teken stond van Michiel de Ruyter's historische oversteek in 1667, had Paul Dokman (66) bij voorbaat immers nooit gedacht. De blijdschap is er als vanzelfsprekend alleen maar groter door: "Het was formidabel. Je weet niet wat je gedaan hebt, dat besef begint nu pas te komen. Een tweede plaats is gewoon hartstikke goed. Het is een belevenis dat je de plaquette krijgt uitgereikt door Frits de Ruyter die ook nog zei dat ik 350 jaar geleden één van de kapiteins zou zijn geweest", verwijst Dokman naar de twaalfde generatie nazaat van de admiraal die tot de grootste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis wordt gerekend.

Al tijdens de uittocht in Vlissingen zag Dokman tot zijn grote verbazing dat er misschien wel een goede notering in het vat zat: "Wij vertrokken zeilend, maar de ene na de andere boot verliet de haven op de motor. Aangezien motoruren dubbel geteld worden, was dat voor ons heel gunstig. Alleen toen het donker werd op de Theems hebben we de motor bijgezet. Anders waren we zelfs grandioos eerste geworden." De mooie tweede plaats zou de opmaat kunnen zijn voor een succesvol tweede seizoen met de gerestaureerde Horizon. In het najaar gaat de serie van zeven winterwedstrijden in Drimmelen weer van start en Dokman hoopt daarbij hoge ogen te kunnen gooien: "We gaan voor minimaal een top-vijf-notering. Dat is wel realistisch. Zo'n tweede plaats zoals nu is natuurlijk hartstikke mooi, maar je moet met twee benen op de grond blijven staan. Of ja, op de boot", besluit Dokman lachend.

Martin van Hemert