Cijfers drugsdumpingen amper inzichtelijk

werkendam • Illegale drugsdumpingen binnen de gemeentegrenzen van Aalburg, Werkendam en Woudrichem worden nog niet goed geregistreerd.

Er zijn dus geen representatieve, gemeentelijke cijfers bekend van de afgelopen drie jaar, schrijft het Werkendamse college in antwoord op schriftelijke vragen van de CDA-fractie. "Bij de politie worden drugsdumpingen op verschillende wijzen geregistreerd, waardoor het niet mogelijk is om een representatief beeld te geven over het aantal drugsdumpingen", zo schrijft B&W. Van de laatste dumping in Hank zijn de kosten wél inzichtelijk, zo staat te lezen. "Waterschap Rivierenland heeft de kosten voor haar rekening genomen van het inhuren van de kraan, waarmee al het hennepafval dat in de sloot lag uit de sloot is gehaald. De gemeente heeft al het afval naar de gemeentewerf gebracht en verwerkt. De kosten hiervan bedroegen 175 euro. Naast het hennepafval zijn later in die week ook de plasticbakken, potgrond, koolstoffilters, e.d. gevonden en de kosten hiervan waren 116 euro. Dus de totale kosten voor de gemeente bedragen 291 euro. Daar komen ook nog de ambtelijke uren bij van de collega's die betrokken zijn bij het opruimen." Op grond van een provinciale subsidieregeling kunnen grondeigenaren, waaronder de gemeente, overigens een schadeloosstelling krijgen van maximaal 50 procent, als zij gedupeerd zijn ten gevolge van een drugsafvaldumping op hun grondgebied.

Teleurgesteld

Het CDA is teleurgesteld dat er amper geregistreerd wordt wat er gedumpt wordt en komt met een eigen berekening op basis van de gegevens van de dumping in Hank. "Het CDA schat de kosten op minstens 1000 euro bij elkaar, gemeenschapsgeld welteverstaan. Omdat niet duidelijk is hoeveel dumpingen er hebben plaatsgevonden, kunnen we alleen maar gissen naar de kosten, maar dat zullen vele duizenden euro's zijn."

De drie gemeenten hebben inmiddels afgesproken dat er een gezamenlijke aanpak komt, waarbij ook nagedacht is over een manier van registratie. Dit is voor de zomerperiode gereed.