Première Mooi Linieland

regio • Het landschap van de waterlinies staat 17 en 18 juni centraal tijdens de première van het 'Mooi Linieland' weekend. Een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met het Linielandschap, haar geheimzinnige militaire bolwerken en prachtige natuur.

In Gelderland houdt Staatsbosbeheer, samen met vrijwilligers en medewerkers van verschillende forten, vele activiteiten in het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Op zaterdag 17 juni zijn de batterijen Brakel en Poederoijen tussen 11.00 en 16.00 uur geopend. Tussen de beide forten is een pendeldienst met paard en wagen, maar fietsen of wandelen kan natuurlijk ook. Kinderen zullen zich hier goed vermaken met een vleermuisspel en natuurexpedities. De architect van de nieuwe fortwachterswoning geeft uitleg over het gebouw, waarin ook een brasserie gevestigd zal worden. In het linielandschap tussen de twee batterijen ligt het Mansveldergemaal. Dit pas gerestaureerde gemaal van de Gemeente Zaltbommel is ook de hele dag geopend. Om 14.00 uur geeft landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen een excursie vanuit het Mansveldergemaal.

Natuurlijk is Slot Loevestein ook geopend. Het is zeker de moeite waard om dit grote vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met de fiets te bezoeken en het nieuwe landschap van het Munnikenland te beleven. Ook Waterwinbedrijf Dunea opent de deuren van het hogedrukpompstation, naast Batterij Brakel.


q www.staatsbosbeheer.nl/forten