• De reüniecommissie met Jan van Straten, Sabina Sels, Jacolien Colijn, To van Vugt, Sjanie van Trigt, Heleen Verton, Huib Elshout, Annelies Pulle.
• De reüniecommissie met Jan van Straten, Sabina Sels, Jacolien Colijn, To van Vugt, Sjanie van Trigt, Heleen Verton, Huib Elshout, Annelies Pulle.

Het gaat stil worden in Giessen

giessen • Tijdens een reünie wordt vrijdag 30 juni stilgestaan bij het 50-jarig bestaan van basisschool De Ganzenhof in Giessen. Tegelijkertijd wordt er vooruit gekeken, want de leerlingen gaan het gebouw aan de Twee Zalmenstraat definitief verlaten.

Tegenwoordig is het via Facebook gemakkelijk om oud-klasgenoten te achterhalen, maar voor de reünie van De Ganzenhof in Giessen worden ook ouderwetse middelen uit de kast gehaald. "Klasgenoten die ik helemaal uit het oog verloren was heb ik proberen op te sporen via het telefoonboek", zegt Jacolien Colijn, een van de leden van de reüniecommissie, lachend. "Goed naar de voorletters gekeken en op goed geluk maar gewoon gebeld. Had ik opeens een vader aan de lijn, wiens dochter hier in Giessen op school had gezeten." Inmiddels hebben zich 240 mensen, onder wie oud-voorzitter van het schoolbestuur Piet Crielaard (89), aangemeld voor de viering van het 50-jarig jubileum van De Ganzenhof op vrijdag 30 juni. Aanmelden is vanwege de voorbereidingen noodzakelijk en kan nog altijd.

"Het wordt gewoon een hartstikke leuke bijeenkomst, waar oud-leerlingen en -leerkrachten onder het genot van een hapje en een drankje elkaar kunnen ontmoeten", zegt To van Vugt, ook lid van de reüniecommissie. De reünie begint om 17.00 uur en om 19.00 uur is er een officieel moment. "Het zou leuk zijn als iedereen daarbij aanwezig is." Tussendoor kunnen mensen terecht bij de fototentoonstelling met klassenfoto's van ieder geboortejaar - 'we zijn nog op zoek naar foto's van met name 1958 en 1959' - en bij de stands van Arie Kant (BBQ Compleet), café-cafetaria Brovos, Jáco's Friture uit Andel en de ijskar van Lekker Gemekker uit Andel, om bijvoorbeeld een broodje saté of een ijsje te kopen. Koffie en thee is gratis, dankzij Geert van Esch van Gio Coffee. Ook kunnen bezoekers met elkaar op de foto en verzorgen twee oud-leerlingen van De Ganzenhof - 'uit de tijd dat er nog illegale radiostationnetjes waren' - de muziek.

"Het zou leuk zijn als ik mijn oude klas weer terug zie", zegt Jacolien. Dat zou To ook leuk vinden. "Maar ik zie nog best veel klasgenootjes hier in het dorp. Net als verschillende leraren. Twee van hen, Jan van Straten en Heleen Verton, helpen ook mee met de organisatie." De reünie is gelijk ook het laatste feestje in het gebouw van De Ganzenhof, want de huidige leerlingen gaan na de zomervakantie definitief over naar brede school De Parel, officieel Rijswijks grondgebied. "Het is wel jammer, want de school is hier altijd in Giessen geweest", zegt To met weemoed. "Het zal wel stil gaan worden hier, maar het kan niet anders." Jacolien vindt De Parel een 'schitterend gebouw', dus daarin zit de pijn niet. "De Ganzenhof is nu 50 jaar en meteen ook klaar. Het is altijd jammer als iets de deuren moet sluiten." Tijdens de reünie kan er gelukkig nog een rondje door het gebouw gemaakt worden.

Aanmelden voor de reünie op vrijdag 30 juni kan via Facebook (Reünie Ganzenhof Giessen) of via een mailtje naar reunieganzenhof@gmail.com.