Biesboschruiters 50 jaar

werkendam • De Biesboschruiters uit Werkendam vierden zaterdag hun 50-jarig jubileum.

In 1966 werd landelijke rijvereniging en ponyclub de Biesboschruiters in Werkendam opgericht door de familie Kolff. Vorig jaar lukte het niet om het jubileum te vieren, dus het was nu de hoogste tijd.

De paardrijlessen vonden in de beginperiode plaats langs het afwateringskanaal, nu Welgelegen, en in de Biesbosch aan de Dodewaard bij Diet Groeneveld. Hierna vertrok de vereniging richting het industrieterrein Bruinekil. Dit was toen nog een grote lege zandvlakte. Na een aantal verhuizingen in verband met de bouw van het industrieterrein zitten de Biesboschruiters nu met hun clubterrein al heel wat jaren aan de Werken in Werkendam. De vereniging beschikt er over een verlichte 20 x 60 rijbaan en een clubhuis.

Leden

De Biesboschruiters heeft in totaal zo'n zestig leden. Hiervan zijn ongeveer 24 ponyleden en 36 paardenleden. Een aantal leden zijn fanatieke wedstrijdruiters. Zij presteren op landelijke wedstrijden in de top, zoals Mara de Vries, Sylvia v.d. Broek en Kim Noordijk. Maar er zijn ook leden die puur voor de gezelligheid lid zijn. Tijdens het showblok dat ter gelegenheid van het jubileumfeest werd gehouden, kwamen al deze facetten dan ook voorbij. Eerst reed Kim Noordijk met haar pony Ico van de Beekerheide een kür op muziek op het hoogste, internationale, niveau van de ponysport. Hierna lieten de allerjongste leden Merel de Keizer (9 jaar), Faye Groeneveld (7 jaar), Lis de Vries (6 jaar) en Fenne van der Velden (7 jaar) met een prachtig viertal kür op muziek van K3 zien wat ze allemaal al kunnen met hun pony's.

Daarna was het de beurt aan een viertal van Haflingers. Hennie Schermers, Noah Rietveld, Maxime Molkenboer en Maud de Visser lieten met hun prachtige pony's een viertalproef op L-niveau zien. Tenslotte was het tijd voor wat springactie.

Marieke de Waal en Eva Schermers sprongen verkleed als cowboy en indiaan over allerlei hindernissen en strobalen heen. Dit zorgde voor veel spektakel.

Na het showblok was er in de Biesboschschuur van SonoKoek een drankje. Diverse (oud) leden en (oud) vrijwilligers haalden hier met elkaar herinneringen op. Ondertussen werden er allerlei foto's van vijftig jaar Biesboschruiters getoond. De middag werd afgesloten met een barbecue.