• Voor beide ploegen was het ploeteren in de tropische hitte.
• Voor beide ploegen was het ploeteren in de tropische hitte. Foto: Teus Admiraal

Dramatisch einde voor Almkerk

'Dit is een enorme deceptie'

almkerk • Met de 4-0 in de verlenging leek Almkerk wel de winnaar. Tot Willem Looijen de gasten in de dying seconds nog naar 4-2 schoot. In de penalty's trok Nivo Sparta nog aan het langste eind. De deceptie was van het gezicht van de afscheid nemende trainer John Vink af te lezen. Vink kon bijna niet geloven dat Almkerk zich nog af had laten troeven. "Dit is een enorme deceptie", stamelde Vink. "Vijf minuten voor tijd sta je nog met 4-0 voor. En dan staan we als een stel pupillen te verdedigen. Dan krijg je in de allerlaatste seconde nog een situatie met twee aanvallers van Nivo Sparta tegen één verdediger van ons. Dat is echt ongelooflijk", baalde de trainer van Almkerk. "Dit is een enorme klap en het was totaal onnodig, maar het is wel een feit. We zijn gedegradeerd", sipte Vink. Collega Theo van Geffen had een brede lach op het gezicht van geluk. "Ik ben een heel gelukkige trainer. We hadden negentig minuten niks in te brengen. Het bleef gelukkig bij 2-0. Sjonge, sjonge, hoe kan het zijn. Dan kom je met 4-0 achter in de verlenging en dan staat de koning van Nivo Sparta op", doelde Van Geffen op de nog ingebrachte eigenlijk geblesseerde spits Willem Looijen, die er met twee treffers nog penalty's uitsleepte voor Nivo Sparta. Ook daarin ging het mis voor Almkerk, dat het deksel op de neus kreeg, na ruim twee uur voetballen in de verzengende hitte.

Vanaf het begin was al duidelijk dat het een ware slijtageslag ging worden op het verzengende kunstgras in Almkerk, waar de temperatuur tot ver boven de dertig graden steeg. Almkerk worstelde zich naar het initiatief. Binnen tien minuten kon de thuisploeg al een oppepper noteren om de in Zaltbommel opgelopen 2-0 achterstand te keren. De voorzet kwam van Derk Hakkers en Bart Dirven kon vrij de 1-0 binnen knikken. Pas na twintig minuten begon Nivo Sparta zich een keer te roeren. De vrije trap van Jordi Ruijsch werd echter knap uit de kruising geranseld door keeper Robin van Wijk.

Na de rust bleef het ploeteren voor beide ploegen in de tropische temperaturen. Almkerk bleef op jacht naar de 2-0. Die kwam er ook twintig minuten na de rust. Uit een corner van Remon Hofstede kopte Bart Dirven de 2-0 binnen. Vijf minuten later had Niels Nieuwesteeg pech met een inzet op de lat. Aan de andere kant probeerde Johnnie Noorthoek het tenslotte nog uit een vrije trap. Weer ranselde keeper Robin van Wijk de bal uit de kruising. Dus moest er verlengd worden. In de verlenging begon Nivo Sparta met een kans voor Bjorn Jongste, maar de bal kwam op de lat. Ook Jordi de Wit kwam niet voorbij de sluitpost van Almkerk. In het tweede deel leek Almkerk het verschil te gaan maken. Hofstede strandde nog op keeper Van den Hoven, maar Jurre van Laarhoven noteerde in de rebound de 3-0. Even later was het ook 4-0 door opnieuw Dirven en leek de boel beslist. Totdat de toch maar ingebrachte Willem Looijen nog even zijn doelpunteninstinct liet zien. Looijen liep eerst de 4-1 binnen en trok in de laatste seconde de stand nog naar 4-2. Dus moesten penalty's de beslissing brengen. Jordi Ruijsch miste voor Nivo Sparta, maar Niels Nieuwesteeg met een mislukte panenka ook. Dus werd het om en om. Nu miste David Ruane voor Nivo Sparta, maar Almkerk juichte te vroeg. Scheidsrechter Vink had gezien dat keeper Robin van Wijk te vroeg bewoog en Ruane benutte wel de herkansing. Vervolgens juichte Nivo Sparta te vroeg, nadat de penalty van Remy Roodenburg werd gestopt. Ook hier bewoog de keeper van Nivo Sparta te vroeg. Ook na de tweede gestopte penalty kon er niet gejuicht worden. Weer moest het over. Vervolgens werd Roodenburg de schlemiel. Hij miste ook zijn derde poging en Nivo Sparta kon juichen en Almkerk door de grond zakken. De degradatie naar de tweede klasse was een feit. Nivo Sparta gaat op naar de finale voor promotie naar de eerste klasse tegen GJS met de Pinksteren. "De jongens doen er alles aan om mij een mooi afscheid te geven. Wij gaan er voor", besloot Van Geffen.