Petitie helikopter-overlast loopt niet storm

meeuwen • De online petitie over laagvliegende helikopters boven het Land van Heusden & Altena en de Bommelerwaard is tot nu toe 169 keer ondertekend.

De petitie werd begin april opgesteld door Jacoline Donker uit Meeuwen. Eerder al had ze samen met een aantal andere mensen uit de regio de facebookpagina Protest Helikopteroverlast in het leven geroepen.

De Koninklijke Luchtmacht oefent regelmatig met helikopters in het Land van Heusden& Altena en de Bommelerwaard. Het gaat voornamelijk om het oefenen in de avonduren, waarmee de bemanning zich kan voorbereiden op missies. Ze trainen onder andere met ladingen in en onder de helikopter. Ook oefenen ze met het in- en uitstijgen van personeel en het landen. 's Nachts vliegt de bemanning met speciale apparatuur om goed te kunnen zien in het donker.

Op de facebookpagina Protest Helikopteroverlast kwamen na de eerste oefeningen van dit jaar in de eerste week van april meldingen binnen van mensen uit de hele regio. "Ook stuurden inwoners ons privéberichten met (soms zeer) schrijnende berichten", schrijft Jacoline Donker in een brief aan de politiek, waaronder aan de gemeenteraden van Zaltbommel en Aalburg. "Het is lastig gebleken om gemeenten en instanties te overtuigen van de ernst van de situatie. Wij hebben daarom in deze week alles op alles gezet om u met beelden te overtuigen." Op de foto's, die ze mee heeft gestuurd, is goed te zien hoe laag de helikopters in het gebied vliegen.

Volgens de initiatiefnemers van de petitie zijn de laagvliegoefeningen slecht voor weidevogels en andere dieren. Vorige week maandagavond zouden drie paarden in een weiland langs de Bernse Maas zo geschrokken zijn van de helikopters, dat ze zich hebben verwond aan prikkeldraad en schrikdraad. Later bleek dat defensie op die avond niet geoefend heeft, dus dat de dieren door iets anders in paniek moeten zijn geraakt.

Defensie oefent dit jaar nog drie keer met de helikopters: van 5 tot 11 juni, van 3 tot 9 juli en van 7 tot 13 augustus.