• Vrijwilliger Wim Domenie op zijn grasmaaier.
• Vrijwilliger Wim Domenie op zijn grasmaaier. Foto: Teus Admiraal

'Een goede en warme club'

Voetbalclub Be Ready in Hank bestaat 90 jaar. Van woensdag 31 mei tot zondag 4 juni wordt er met een feestprogramma uitvoerig bij stilgestaan. Bij vrijwilliger Wim Domenie (80) stroomt er al meer dan 60 jaar geel-zwart door zijn aderen. De gepensioneerde bouwvakker is niet zo maar een vrijwilliger. Op zijn CV prijken veel bezigheden die hij voor de club deed en nog doet. Hij voetbalde in het eerste team, was een jaar of tien bestuurslid, was jeugdtrainer en jeugdleider plus kantinebeheerder. Dat laatste deed hij samen met zijn echtgenote Francien.

Anno 2017 opent hij elke dag om negen uur de deuren van het sportpark De Schiethoek, stuurt een werkploeg aan en bekleedt de functie van consul. "En ik heb ook nog de zorg over de ballen." Wim Domenie is voor al zijn clubwerkzaamheden al diverse malen gehuldigd. "Ik ben lid van verdienste van de club, heb een zilveren speld van de KNVB gekregen en de waarderingspenning van de gemeente ontvangen", noemt de Hankenaar de momenten op dat hij in het zonnetje werd gezet.

Bijzonder is dat Wim Domenie van origine geen Hankenaar is. Hij kwam van Dussen. "Ik heb vroeger mijn meisje in Hank opgedaan. Heb er vervolgens aan de dijk een huisje gekocht en heb ik me laten overschrijven van Dussense Boys naar Be Ready", glimlacht hij. Domenie kwam destijds als voetballer naar het voormalige veld aan de Rietwerf. "Ik was linksbuiten. Ja, inderdaad een snelle", lacht hij erbij. Naar gelang de tijd verstreek vervulde hij diverse functies binnen de club. "Maar er is heel veel veranderd", haakt hij in. "En dat valt voor de ouderen niet altijd mee. Spelers zeggen nu op zaterdagavond 'ik doe morgen niet mee' of ze gaan in het voetbalseizoen op vakantie. Dat was in onze tijd niet."

Ups en downs

Zoals elke club kende en kent Be Ready ups en downs. Er werden kampioenschappen gevierd en er werd gedegradeerd. Mooie en minder mooie momenten maakte dus ook Wim Domenie mee. Dit jaar dus het jubileum.

Maar voor Wim Domenie gaat dat ook een beetje gepaard met wat 'pijn'. Het liep de laatste tijd zachtjes gezegd binnen de club niet op rolletjes, geeft de Hankse nestor zijn gevoelens prijs. "Ik vind het niet fair dat er een paar bestuursleden zomaar aan de kant is gezet." Hij doelt op Richard Hanegraaf en Jan van der Pluijm, die decennia lang mede de kar trokken. "Dat doet mij echt pijn. Dat is heel jammer."

Hij heeft nog iets dat in zijn ogen geen schoonheidsprijs verdient. "Be Ready moet ook een echte dorpsclub blijven. Arie Treffers kwam met wat spelers van buitenaf aan zetten. Da's allemaal niks. Gewoon in de vierde klasse met eigen jongens. Niet van buitenaf."

Nu hij toch wat pijntjes prijsgeeft, vertelt hij ook nog over zijn eigen zwarte bladzijde. "Ik ben er ook jaar tussenuit geweest. Onenigheid met toenmalig voorzitter Paul Sengers. Die is nu weer terug in het bestuur. En nu mag ik de werkploeg op maandag niet meer aansturen, heeft hij me verteld. Er is iemand anders. Dat vind ik niet leuk." Deukjes dus in de ziel van Wim Domenie. Maar 'zijn' Be Ready blijft hij trouw. Hij maait het gras op de vier velden. Zorgt er voor dat de ballen in conditie zijn en klaar liggen. "Ik maai het gras. Daar heb ikzelf om gevraagd en ik doe de rest van mijn werk met alle plezier. Ik hoop dat nog heel lang te mogen doen", onderstreept hij nog eens zijn clubtrouw.

Alleen mag hij van zijn vrouw Francien 's avonds niet zo lang meer op het sportpark blijven. "Dat wil ze niet meer hebben."

Be Ready blijft voor Wim Domenie een onderdeel van zijn leven. "Het is een goede warme club. Ik zal er nooit weggaan. Ik hoop dat het nieuwe bestuur er het beste van maakt en nu orde op zaken stelt." Hij kijkt ook uit naar de wedstrijden tegen Dussense Boys, nu de buurman door het behaalde kampioenschap weer op hetzelfde niveau speelt. "Dat zijn altijd de wedstrijden van het jaar."