• Ieta Verschoor en Gerrit Verhoeven in Hank bij de schuur van akkerbouwer Justin Leemans.
• Ieta Verschoor en Gerrit Verhoeven in Hank bij de schuur van akkerbouwer Justin Leemans.

Informatieavond Energie van de Boer

hank/werkendam • Sinds dit voorjaar kunnen inwoners van Hank en omgeving meedoen aan Energie van de Boer. Een initiatief van burgers in Altena om samen groene stroom op te wekken, onder aanvoering van de vrijwilligers van DEcAB.

"Wij willen zelf geen zonnepanelen op ons huis. Door met elkaar samen te werken op dit dak in Hank, help je elkaar weer een beetje vooruit. De boer heeft iets aan zijn dak en wij krijgen de groene stroom die we graag willen." Gerda Nederstigt uit Hank, Gerrit Verhoeven uit Almkerk en zijn plaatsgenoot Ieta Verschoor horen bij de eerste intekenaars voor het collectieve zonneproject. "Wat ons betreft ligt het dak zo snel mogelijk vol, dan pakken we nog wat zomer mee." Gerrit Verhoeven is duidelijk over waarom hij voor het project kiest. "Wij willen graag duurzame energie. Die kolencentrale in onze achtertuin en de ellende die de Groningers overkomt, daar moeten toch betere oplossingen voor zijn. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb geen zin om het allemaal zelf te gaan doen. Door deel te nemen aan Energie van de Boer hoeft er niet geboord te worden in ons dak, doet DEcAB het uitzoekwerk, en als de installatie een keer onderhoud nodig heeft, dan heb ik er geen omkijken naar. Ik ga liever naar mijn groentetuin dan dat ik de installateur bel." Ook Ieta Verschoor en haar man hoefden niet lang na te denken. "Als de achterzijde van ons huis op het zuiden zou liggen had ons dak allang vol gelegen met zonnepanelen. Maar mijn man vindt het geen gezicht en de dakkapellen geven ook nog eens veel schaduw. Wij wonen in het buitengebied. Daar heb je geen aardgas, dus moeten we het doen met stroom. En ook al hebben wij zelf geen kinderen, wij zijn ervan overtuigd dat onze generatie het goede voorbeeld hoort te geven."

Ook de Hankse familie van Gerda Nederstigt doet mee. "Bij ons ging het weleens over groene stroom, of over hoe we duurzamer zouden kunnen leven. Maar in een gezin met drie opgroeiende kinderen raakte dat ook weer naar de achtergrond. Toen wij hoorden van dit gemeenschappelijke dak, wisten we direct: dit is een makkelijke manier om toch een goede bijdrage te leveren. Als die panelen straks in de zon liggen te blinken gaat het allemaal in één moeite door. Het licht is er toch en de zon schijnt genoeg. Ondertussen levert ons spaargeld wat op en kunnen we de aarde een beetje ontzien."

Inwoners van de postcodes 4251, 4255, 4286, 4271 en 4273 kunnen meedoen aan Energie van de Boer. DEcAB organiseert op maandag 22 mei een informatieavond in het gemeentehuis in Werkendam. De zaal opent om 19.45 uur.


q www.decab.org