• Marianne Vos zou later als eerste over de finish komen.
• Marianne Vos zou later als eerste over de finish komen. Foto: Teus Admiraal

Elfde editie 7-Dorpenomloop ontsierd door massale valpartij

'Ik hoorde een hoop gestapel'

regio • "What is it? Collarbone? Ah, wrist? Okay, take care!" Het zijn de woorden waarmee Marianne Vos één van haar gewonde concullega's een hart onder de riem steekt; minuten nadat ze zelf als winnares de finish heeft gepasseerd. Vos spreekt vervolgens ook de hinkende Danique Speklé uit Zaltbommel aan: "Gaat het?" "Oh jawel, ik vind het erger dat m'n fiets kapot is." De interesse van Vos in haar concurrenten is totaal het tegenovergestelde van wat men verwacht van de renster die doorgaans als koel en hard wordt omschreven. Door de jaren heen is ze uitgegroeid tot de beschermvrouwe van de 7-Dorpenomloop.
Dat kwam zaterdag het duidelijkst tot uiting toen een massale valpartij in de eerste ronde de elfde editie van de wedstrijd bij de elitevrouwen ontsierde. De crash vond plaats vlak achter Vos, die na afloop van de wedstrijd vooral opgelucht was dat haar ploeg het er zonder kleerscheuren vanaf had gebracht: "Ik hoorde achter me een hoop 'gestapel' en dat is nooit een goed teken. Ik keek om me heen om m'n ploeggenoten te zoeken en we zaten gelukkig nog met zijn zessen mee. Dan hoop je dat het met de rest meevalt en dat daar zo snel mogelijk hulp bij is." De valpartij brak de wedstrijd direct open. Er ontstond een aantal verschillende groepen, variërend in omvang. De chaos was in die fase groot, maar toch waren Yara Kastelijn en Vos erin geslaagd om samen met drie andere rensters in het eerste kopgroepje van de dag te zitten. Toch was Vos daar niet gerust op: "Na die valpartij trok de wind flink aan, dus toen hebben we effe goed doorgetrokken. Ik zag dat ik samen met Yara in het kopgroepje zat, maar vier van ons zaten in de groep daarachter. Dan is het mooier om dat samen te laten komen en opnieuw te beginnen." Zo gezegd, zo gedaan. De kopgroep zakte terug, waarna er een groep van 22 rensters ontstond met daarbij onder meer alle WM3 Pro Cycling-ploeggenoten van Vos en drie Lotto-Soudal-rensters, waarvan Puck Moonen bij het grote publiek vanwege haar uiterlijke voorkomen de bekendste naam was. Daarachter was de nasleep van de val merkbaar en het werd al snel duidelijk dat de achtervolgende rensters kansloos voor de winst waren. Nadat een groep van tien rensters zich van de kopgroep had ontworsteld, demarreerden WM3-renster Moniek Tenniglo en Demi de Jong van Parkhotel Valkenburg. Vos voegde zich met een korte versnelling bij de twee, waarmee de top drie al halverwege de wedstrijd gevormd was.

Het zou voor De Jong een hels karwei worden zich te handhaven tussen de twee WM3-rensters. Tenniglo en Vos vielen om de beurt aan, waarna De Jong moest pareren. De jongere zus van Thalita de Jong, voormalig wereldkampioen veldrijden, hield bij de inleidende beschietingen lange tijd knap stand. Toch werd de zoveelste speldenprik van Vos haar teveel. Samen met ploeggenote Tenniglo snelde de renster uit Babyloniënbroek naar de finish. De twee reden gezusterlijk hand in hand de natgeregende Bergstraat in en Tenniglo gunde de jarige Vos de eer van haar achtste overwinning in haar thuiswedstrijd. De Jong bleef de achtervolgende groep voor en eindigde als derde.

Martin van Hemert