• Ineke en Marc zetten zich in voor goede doelen in Kenia.
• Ineke en Marc zetten zich in voor goede doelen in Kenia.

Meisjesdroom van Ineke komt uit

Hulp bieden door kleding te verkopen

woudrichem • Als klein meisje droomde Ineke van Steenis er van om kleding uit te gaan delen in Roemenië. Die droom is, zij het in een aangepaste versie, de laatste jaren werkelijkheid geworden voor de Woudrichemse. "Ik heb het er vaak over gehad vroeger. Maar het was toen voor mij niet de tijd om zulke dingen te doen. Het bleef wel een grote wens. Een wens die ik ook steeds kenbaar maakte in mijn gebeden. En nu, op Zijn tijd en volgens Zijn plan, komt mijn droom uit."

In 2011 geleden begon Ineke met een kleine verkoop van spulletjes en tweedehands kleding in haar achtertuin aan de Burgemeester van der Lelystraat in Woudrichem. "Ik wilde dat graag doen voor een goed doel. We hebben het zelf goed en er zijn genoeg mensen die een beetje hulp kunnen gebruiken." De verkoop die startte op twee tafels in de tuin groeide echter snel en sinds dit jaar is de verkoop zelfs verhuisd naar een loods in Veen. Bovendien kunnen Ineke en haar man Marc, die tijdens de verkoop altijd vis bakt, rekenen op een team van 25 vrijwilligers en veel sponsoren. "We hebben getwijfeld of verkassen wel slim zou zijn. Maar we hadden er vertrouwen in dat het goed zou komen. En dat is gebleken: iedere keer wordt de verkoop rijk gezegend door een goede opbrengst. En sinds vorig jaar hebben we de kledingbeurs de naam Baraka gegeven zodat het een herkenning wordt voor mensen. Baraka betekent in het Afrikaans 'zegeningen'."

De opbrengsten van de eerste verkopen gingen steeds naar verschillende doelen in binnen- en buitenland. "Tot we in contact kwamen met evangelist Johan Schep uit Gorinchem. Hij reist de hele wereld over, komt op plaatsen waar geld hard nodig is en heeft goede contacten. We besloten hem te helpen." Afgelopen september reizen Marc en Ineke met nog vier anderen, op uitnodiging van de evangelist, mee naar Kenia. Inmiddels is het Woudrichemse echtpaar in januari terug geweest en zullen ze binnenkort opnieuw met een team van zes personen naar Kenia vertrekken. "Door de contacten van Johan hebben we die eerste keer veel verschillende projecten bezocht. We leveren praktische hulp, maar daarnaast staat het evangelie centraal. We vertellen over Jezus, zingen en delen bijbels uit, maar ook kleding, brood en overige benodigdheden als water en rijst en praktische dingen als toiletpapier, luiers, tandpasta en maandverband. We kopen de spullen bewust in Kenia zelf: dat is goed voor de lokale economie." Die eerste reis worden diverse projecten als scholen, een gevangenis en een ziekenhuis bezocht. "Marc had het echt op zijn hart om in januari weer terug te gaan. Onverwacht kon ik het met mijn werk zo regelen dat ook ik mee kon. Die twee reizen maakten een enorme indruk: je ziet zoveel armoede dat je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen. Dan is het fijn om bij bestaande projecten te kunnen beginnen. En van het een komt al snel het ander." Wanneer het echtpaar, als ze in een dorpje aan het werk zijn geweest, besluiten om nog een paar dagen naar Nairobi te gaan, vragen ze een kennis in de stad een slaapplaats voor hen te regelen. "We logeerden bij een vriendin van haar met wie we de sloppenwijk in zijn gegaan. We bezochten een hele arme school. Er was meestal geen geld om de 150 leerlingen een middagmaaltijd te geven. Het overgrote deel van de kinderen sliep ook in de school, de meesten van hen zijn wees. In de slaapbarak voor de meisjes stonden twintig bedden. Waar 85 meisjes moesten slapen. Tijdens deze reis gaan we in ieder geval terug naar deze school. We sponsoren hen: we willen er in ieder geval voor zorgen dat er geld is om de kinderen dagelijks te voeden."

Voor de komende reis liggen al veel spulletjes klaar. "Denk aan dingetjes om uit te delen, kleine speelgoedjes, flesjes shampoo en dergelijke. Maar ook voetbaltenues van VV Woudrichem voor de twee voetbalteams in de sloppenwijk, kleding, schoenen en gereedschap. Maar we komen niet met lege koffers terug. Tijdens de vorige reis hebben we een vrouw ontmoet die een winkeltje runt waarin ze spullen verkoopt die in de sloppenwijk zijn gemaakt. Daar ga ik flink inslaan. En die spullen worden hier weer tijdens de volgende verkoop verkocht."