• Adry Deekens voor haar tienluik.
• Adry Deekens voor haar tienluik.

'Ode aan de Maas' te zien

heusden • De tentoonstelling van de 'Ode aan de Maas' van Adry Deekens-van Gorp is van van 30 april t/m 1 oktober te zien in het bezoekerscentrum van Heusden.

Dit sluit aan bij de expositie Heusden Maritiem, die de geschiedenis van de Heusdense scheepswerf vertelt. De Heusdense kunstschilder heeft een tienluik gecreëerd van maar liefst 15 meter lang: tien doeken van 150 x 150 centimeter, geïnspireerd door het gedicht 'Herinnering aan Holland' dat Hendrik Marsman in 1936 schreef. Het gedicht beschrijft het Nederlandse landschap en de Nederlandse strijd tegen het water. Het is een van de bekendste Nederlandse gedichten en werd in 2000 gekozen tot 'Gedicht van de Eeuw' in Nederland. "Bijna elk woord van 'Herinnering aan Holland' kun je schilderachtig vertellen", legt Adry uit. In haar schilderij staat de Maas centraal. "De Maas, het water waaraan ik, eerst in het Land van Heusden en Altena en vervolgens in Heusden, gewoond heb." De rivier die over de doeken meandert symboliseert dan ook Adry's leven en langs de oever hebben dierbare personen en speciale momenten een plekje gekregen. 'Vier naekende kiepjes' symboliseren Adry en haar vriendinnen en met 'Het Dorp' van Wim Sonneveld in haar achterhoofd schilderde ze pittoreske dorpsgezichten met huisjes, een molen en een kerk, het landschap waar ze zich zo in thuis voelt.

Het Heusdens Buro voor Toerisme (HBT) en de 'Ode aan de Maas' zijn te vinden in het bezoekerscentrum, voorheen het stadhuis van Heusden, Pelsestraat 17.


q www.hbtheusdenheusden.nl