'Herinner... de namen'

woudrichem • Na afloop van de herdenkingsplechtigheid bij het gemeentehuis in Woudrichem wordt op donderdag 4 mei in het gemeentehuis het eerste exemplaar van het boekje 'Herinner…de namen' overhandigd aan burgemeester Arie Noordergraaf.

Met dit boekje heeft de Stichting Gedenkteken Oorlogsslachtoffers in de gemeente Woudrichem zich ten doel gesteld de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog uit de streek levend te houden. Het boekje is een eerbetoon aan het leven van de Woudrichemse oorlogsslachtoffers, laat de Stichting Gedenkteken Oorlogslachtoffers weten. "De namen staan gebeiteld in het monument. Wij staan er letterlijk bij stil, als de kinderen de namen hardop voorlezen. Elk jaar opnieuw. Maar wie herdenken wij? Wie gaven hun leven voor onze vrijheid, wat overkwam hen? Met dit boekje krijgen we een blik in hun levens. Leren we hen kennen, een beetje. Niet langer lezen we anonieme namen, opgesomd in steen."

Het programma voor donderdag 4 mei begint om 18.45 uur met een bijeenkomst in de hervormde kerk in Woudrichem. Vervolgens is er een stille tocht naar het gemeentehuis, waar om 20.00 uur twee minuten stilte worden gehouden. Dan volgen het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus en zullen er bloemen bij het gedenkteken gelegd worden. Na de plechtigheid wordt 'Herinner... de namen' gepresenteerd. De families van de slachtoffers ontvangen een gratis exemplaar. Er is op deze avond ook gelegenheid het boekje te kopen. De prijs is 5 euro.