Aalburgs college heeft begrip voor politie

wijk en aalburg • Hoewel de norm van 90 procent voor de aanrijtijden van de politie in de gemeente Aalburg niet gehaald wordt, toont het Aalburgse gemeentebestuur begrip voor de situatie waarin de politie verkeerd.

Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. "Het halen van de 90 procent over de volle breedte van het gebied vergt een zeer grote investering van mensen en middelen. Hiervoor zouden zoveel politiemensen voor moeten worden ingezet dat er voor ander werk in sommige gebieden niet of nauwelijks politiemensen meer ter beschikking zouden zijn. Hoewel de gemeente Aalburg betreurt dat wij niet aan de norm kunnen voldoen, is er ook begrip voor het feit dat buitenproportionele investeringen op dit moment niet gedaan kunnen worden, gelet op andere problemen en prioriteiten waar de politie mee te maken heeft."

Toch blijft het college niet stil zitten, schrijft burgemeester Fons Naterop verder. "Wij blijven de komende tijd insteken op verbetering van de aanrijtijden." Op dat terrein zijn al slagen gemaakt: de politie was in 2015 in bijna 50 procent van de gevallen op tijd, in 2017 werd bijna 70 procent behaald, mede door de inzet van het politiesteunpunt in het gemeentehuis en een betere sturing vanuit de meldkamers.

De aanrijtijden van de politie in de gemeente Aalburg zijn een bekend probleem. In spoedeisende gevallen streeft de politie ernaar binnen een kwartier ter plaatse te zijn. In veel gemeenten ligt de norm van het aantal gevallen waarin die streeftijd gehaald moet worden op 90 procent, maar in Aalburg wordt die niet gehaald. "De gebieden waar de reactienorm vaak niet gehaald wordt, zijn echter veelal de veiligste van Nederland, als we de incidentdichtheid meewegen", stelt Naterop in de brief.

Bovendien onderhoudt de meldkamer telefonisch contact met de melder en probeert om hulp op afstand te bieden. Ook komt het vaak voor dat wanneer de politie de aanrijtijd niet haalt, de brandweer of de ambulance al wel ter plaatse is.