Boek over boeren en voedsel

regio • 'Van grond tot mond. Boeren en voedsel in het Land van Heusden en Altena en de Langstraat.' Dat is de titel van het nieuw te verschijnen boek van de Heemkundekring Onsenoort en de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena.

De wereld van boeren en voedsel in het Land van Heusden en Altena en de Langstraat is in de afgelopen eeuw snel en ingrijpend veranderd. Over die veranderingen is te lezen in dit boek. Het is samengesteld door Bas van Andel en Teus van Tilborg en wordt uitgegeven door de Heemkundekring Onsenoort en de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena. Centraal in de uitgave staan de veranderingen gedurende de twintigste eeuw in de hele voedselketen, van producent tot consument.

In het boek wordt vooral teruggekeken op de periode tussen 1930 en 1970. Niet zozeer naar het landschap zoals het er toen uitzag, maar wel naar de manier waarop boeren en tuinders voor het voedsel zorgden en hoe dit veranderde als gevolg van allerlei ontwikkelingen in de wereld. Hoe boerde men vroeger? Wat teelde en at men? Wat veranderde in keuken en tuin en wat is er verdwenen? Is er nog wat over van de vroegere producten en werkwijzen? In het boek is het te lezen en te zien. Het laat ook de verschillen en de overeenkomsten zien tussen de zandboeren in de Langstraat en de kleiboeren in het Land van Heusden en Altena. Verteld wordt ook over de geschiedenis van boerenproducten uit de streek zoals zuivel, eieren en aardappelen. En ook over bijvoorbeeld de opkomst en ondergang van de veilingen in de regio.

Het boek kost 20 euro en is na 25 april te koop bij onder andere lokale boekhandels en bij de webwinkel van Heemkundekring Onsenoort.


q www.hkkonsenoort.nl