• Everhard Klinkert verkoopt een bijzonder pand in Andel.
• Everhard Klinkert verkoopt een bijzonder pand in Andel.

Het oude veerhuis is op zoek naar nieuwe bewoners

Idylle en nostalgie komen samen

andel • Makelaar Nico van Vliet is lyrisch over het pand dat te koop staat bij Hofstaete Makelaardij. En terecht. Het huis ademt een en al nostalgie uit. Al was het alleen al om de klemmende deuren, de authentieke vloertegels en de bedstee die nog steeds in de ruimte aanwezig is die in het verleden werd gebruikt als vergaderzaal door onder andere de notaris uit het dorp.

Van Vliet is in alle ruimtes die het pand kent, de slaapkamers, de zolder, de keuken, de voormalige caféruimte even enthousiast. Maar hij prijst vooral de ligging van het oude veerhuis. Aan de Afgedamde Maas, met een werkelijke prachtig uitzicht over de rivier. "De tuin vind ik de mooiste plek. Ik heb meer monumentale panden in de verkoop gehad, maar dit is werkelijk uniek. Zo idyllisch met de ligging aan het water. Zoiets heb ik nooit eerder verkocht en dat maakt het ook zo leuk om in het monumentale erfgoed actief te zijn."

Dat De Zwaan op zo'n mooie plek aan het water ligt is niet voor niets. Het pand, dat volgens de makelaar stamt uit ongeveer 1700, was vroeger een veerhuis. Er kon met een kabelpont naar Poederoijen worden overgevaren, maar De Zwaan was ook aanlegplaats voor stoomboten die een geregelde dienst onderhielden op bijvoorbeeld Rotterdam en den Bosch. De oprit naar de aanlegsteiger en de steiger zelf, achter het huis, herinneren daar nog steeds aan. En ook de grote schuur die bij de woning hoort, vertelt over de geschiedenis van het oude veerhuis: daar werden de paarden en wagens gestald. In het veerhuis konden reizigers overnachten: het deed ook dienst als herberg en logement.

In de historische verhalen die Teus van Tilborg over het pand schreef, is te lezen dat het veer van Andel naar Poederoijen rond 1880 bijna was opgedoekt als gevolg van het aanleggen van kribben in de Maas. Schepen konden daardoor niet meer bij de wal komen. Burgemeester en wethouders van Andel verzetten zich hier tegen en krijgen bij het Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid voor elkaar dat er een nieuwe los- en laadplaats wordt aangelegd. De gemeenteraad doet die vervolgens in beheer en onderhoud over aan Joost Kalis, bewoner en eigenaar van De Zwaan. Zoon Cornelis zal dat later overnemen en na zijn dood wordt het café tot begin jaren zestig door zijn vrouw Stien gerund. Want de bedrijvigheid die altijd bij de Zwaan heerste, kwam niet alleen door de veerpont en de stoomboten die er afmeerden. Ook de aanwezigheid van een café-herberg met biljart zorgde voor reuring. Bovendien werden in het café ook vergaderingen en andere bijeenkomsten gehouden, zoals openbare verkopingen en verpachtingen. De Zwaan was daarnaast een ontmoetingsplek waar buurtbewoners elkaar troffen en nieuwtjes uitwisselden.

Sinds 1980 werd het oude veerhuis, dat tegenwoordig de status Rijksmonument heeft, bewoond door huisarts Evelyn Klinkert. "Ze heeft het eigenlijk altijd gehouden zoals het was toen ze het kocht. Er is weinig aan gemoderniseerd, alles stamt dus nog zo'n beetje uit die tijd." Van Vliet benadrukt dan ook dat het pand, dat op een flink stuk grond staat en waar ook de grote schuur en een gastenverblijf bij hoort, een grondige restauratie nodig heeft.

Boven de deur van de woning aan de Hoge Maasdijk 51 hangt nog steeds een bord dat herinnert aan de geschiedenis van het pand, een duplicaat van het origineel. Dokter Klinkert, die tot aan haar dood in 2015 in De Zwaan heeft gewoond, heeft er op een gegeven moment een bordje 'voormalig' onder laten hangen, omdat er mensen bleven komen die koffie wilden drinken in het veerhuis.

Everhard Klinkert, die het pand erfde van zijn tante, heeft besloten 't Zwaantje te verkopen. Het wordt verkocht middels onderhandse inschrijving vertelt makelaar Van Vliet. "Iedereen heeft dus kans om mee te dingen naar dit markante onderkomen." Wie benieuwd is naar het pand: zaterdag 15 april tussen 13.30 en 15.30 uur is er open huis.


q www.hofstaetemakelaardij.nl