• Ook de basketballers van Virtus uit Werkendam pakten zaterdag het kampioenschap.
• Ook de basketballers van Virtus uit Werkendam pakten zaterdag het kampioenschap. Foto: Teus Admiraal

(Top-)sportcultuur in Land van Heusden en Altena viert hoogtijdagen

'Als we iets doen, dan gaan we ervoor'

regio • Er is zowat een hele krant mee te vullen. Jeugdvoetbalinterlands, een prestigieuze wielerklassieker voor dames, het Altena Road Circuit, een Eredivisie-speelronde in het beachvolleybal, de Altena Biesbosch Ronde; de regio Land van Heusden en Altena organiseert hoogstaande sportevenementen alsof het een peulenschil is. Het eerste elftal van Kozakken Boys acteert bovendien al jaren op het hoogste amateurniveau en met Rick Sonnema herbergt de gemeente Aalburg een talentvolle karateka, die op 19-jarige leeftijd al deel uitmaakte van de nationale selectie voor het EK onder 21 jaar. Tel daar vervolgens ook nog eens de kampioenschappen van de volleybaldames van Voltena, de voetballers van Woudrichem, de basketballers van Virtus en de waterpoloërs van ZVDO'74 bij op en dan ontstaat er een vrij compleet beeld van hoe sterk de (top-)sportcultuur er momenteel in vrijwel alle gelederen voor staat in de regio.

Een eenduidig antwoord op de vraag wat daar de reden van is, is moeilijk te geven. Toch gaan we een poging wagen. Laten we kijken naar Achilles Veen. Die club was recentelijk de gastheer van het elitetoernooi voor vrouwen onder-17, nadat eerder ook al drie andere jeugdinterlands door de Veense vereniging werden georganiseerd. Voor voorzitter Janthijs de Fijter is het duidelijk waarom zijn voetbalvereniging in de lift zit: "We zijn van een lelijk zwaantje naar een prachtige accommodatie gegaan en dat is niet verkeerd uitgepakt", aldus De Fijter met gevoel voor understatement. Hij vervolgt: "Toen is het balletje gaan rollen. We hebben er nooit bij stilgestaan dat het overgaan naar een nieuw complex zoveel impact zou hebben, maar het is wel een prettige bijkomstigheid dat we nu interlands kunnen organiseren. Daar komt nogal wat bij kijken, maar een aantal mensen binnen onze club regelt dat super. Zij hebben de routine te pakken." Kortom; 'Locatie, locatie, locatie' is het mantra in Veen. Dat geldt ook iets verderop in Wijk en Aalburg, voor de het eerste waterpoloherenteam van ZVDO'74. Of moeten we zeggen in Andel, want Aqua Altena is immers waar zwemvereniging Den Otter'74 sinds oktober 2014 haar wedstrijden afwerkt. De club lijkt zich daar als een spreekwoordelijke vis in het water te voelen en dat werd twee weken geleden nog maar eens benadrukt. De waterpoloërs werden voor het eerst na ruim tien jaar weer kampioen. Weliswaar nog lang niet in de hoogste gelederen in het waterpolo, maar de kiem is gelegd, denkt Berry Boll; dit seizoen speler bij heren 1: "De club is er echt mee bezig om ervoor te zorgen dat het eerste team zo hoog mogelijk speelt. In de jeugd gaan we bijvoorbeeld ook hetzelfde systeem proberen te hanteren als bij 1 het geval is, zodat ze makkelijker de overstap kunnen maken." Die kennis komt overigens deels van buitenaf, weet Boll. "Er zijn twee personen teruggekeerd na eerst bij een andere club te hebben gespeeld. Zij hebben nieuwe inzichten meegebracht, qua speelstijl, trainingsopbouw en beleid. Sindsdien is het een stuk professioneler geworden." Op de keper beschouwd kan het bijna geen toeval zijn dat een groot deel van het Land van Heusden en Altena zich als een zodanig 'sportminnende' regio manifesteert.
Bas voor den Dag, mede-oprichter van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. weet als geen ander hoe dat zich vanuit het verleden heeft ontwikkeld: "We leven in een gebied waar het vroeger niet makkelijk was. Er zijn veel dijkdoorbraken geweest en daardoor zijn de mensen echte aanpakkers geworden. In ieder dorp zetten de mensen er met elkaar de schouders onder en dat is nooit veranderd. Dat zie je terug in het karakter van het hele gebied. In ieder dorp geldt: 'als we iets doen, dan gaan we er ook voor'. Dan willen we het hoogste bereiken, ook op sportief gebied. En natuurlijk is het ook zo dat er onderling veel naar elkaar wordt gekeken en gedacht 'als zij het kunnen, dan kunnen wij het ook'. Dat geeft nog eens een extra prikkel om iets te realiseren waar het dorp trots op mag zijn. Daar geniet men van."


Martin van Hemert