'De clubliefde bestaat nog bij deze gasten'

woudrichem • Uiteraard mag het verhaal van kampioensploeg Woudrichem in deze kolommen niet ontbreken. Waar normaal gesproken Kozakken Boys en Achilles Veen de aandacht voor zich opeisen, is het dit seizoen Woudrichem dat zich in de schijnwerpers weet.

Afgelopen zaterdag veroverden de 'Vissenkoppen' al vijf wedstrijden voor het einde op zeer overtuigende wijze het kampioenschap. Met slechts vijf tegengoals is de Woudrichemse defensie tevens de minst gepasseerde van Nederland. Trainer Leon Elands legt daags na het uitbundig gevierde kampioensfeest uit dat die unieke prestatie voor een groot deel op het conto komt van de speelstijl: "We willen altijd vol druk vooruit geven om tegenstanders fouten te laten maken. Onze kracht is dat we al vijf jaar op die manier spelen. Doordat je ver van je doel af speelt, krijg je ook weinig kansen en doelpunten tegen."

Toen een clubloze Elands vijf jaar geleden begon aan zijn trainersklus bij Woudrichem, deed hij dat met volle overtuiging. Onder de bezielende leiding van de hoofdtrainer uit Gorinchem klommen de 'Vissenkoppen' vervolgens op vanuit de vierde klasse naar de top van de derde klasse. Met promotie naar de tweede klasse is Woudrichem eindelijk op het niveau dat recentelijk als doel werd gesteld. "Vier jaar geleden werd er binnen de club gezegd; 'we willen naar de tweede klasse'. Daarin gaan we volgend seizoen voor lijfsbehoud. Het is echt een zware competitie", aldus de trainer die eerder al tweedeklasser GJS onder zijn hoede had. Hij gaat op sportpark Het Bolwerk alweer zijn zesde seizoen in en in al die jaren is de kern van de spelersgroep hetzelfde gebleven. Elands is ook niet bang dat daar verandering in komt. Nog voor de winterstop vroegen zijn spelers hem of hij nog een seizoen wilde aanblijven. "Ze zeiden 'wij blijven als jij blijft'. Dat geeft al meteen rust binnen de club. De spelers willen gewoon doorpakken met Woudrichem. De clubliefde bestaat nog bij deze gasten." Elands vergelijkt Woudrichem daarop met een club die in de regio al jaren toonaangevend is op voetbalgebied. "In het begin noemde ik het 'Kozakken Boys in het klein' en dat meen ik ook echt. Langs de lijn is het hier altijd druk. Het is mooi om daar deel van uit te maken. Die sfeer, de passie, de beleving; alles straalt 'voetbal' uit."

Met Kozakken Boys in de top van de Tweede divisie, Achilles Veen als koploper in de hoofdklasse, GRC 14 en Almkerk in de eerste klasse en nu dus Woudrichem als kersverse tweedeklasser leeft het zaterdagvoetbal in de regio weer volop.