• Het gebied tussen Sompen en Zooislagen.
• Het gebied tussen Sompen en Zooislagen. Foto: Annie van Bokhoven

Wandeling door eendenkooi

haarsteeg • Op zondagmorgen 9 april neemt gids Jok van Bijnen wandelaars mee in een wandeling door de eendenkooi Sompen en Zooislagen bij Haarsteeg.

Het gebied is onderdeel van de Ecologische Verbindingszone die het Vlijmens Ven en de Bossche Broek verbindt met Maas. De natte natuurparel Sompen en Zooislagen ligt ten noorden van Haarsteeg, en bestaat voor een groot deel uit oude Maasmeander.

Ten zuiden ervan stroomt de Koningsvliet. Het gebied herbergt een eendenkooi, open water, moeras, natuurbos en vochtige tot natte hooilanden.

Normaal gesproken is deze kooi – sinds 1956 in het bezit van Staatsbosbeheer – streng verboden toegang. In dit kleine natuurgebied groeit een aantal bijzondere planten, waaronder grote pimpernel, echte koekoeksbloem en waterdrieblad.

En in de sloten en blauwgraslanden komen veel soorten water- en oeverkevers voor. De gevlekte orchis, een libel, en een vogel als de blauwborst vertoeven er graag. Een aantal hiervan is zeer zeldzaam.

Aanmelden

Belangstellenden die mee willen, kunnen zich aanmelden via info@natuurenmilieuheusden.nl. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Deelname is gratis. Goed schoeisel aanbevolen.

Na aanmelding via bovenstaand e-mailadres ontvangen deelnemers het tijdstip en de startlocatie.


q www.natuurenmilieuheusden.nl