• Tijmen en Julian duiken samen met hun ouders in oude schoolherinneringen.
• Tijmen en Julian duiken samen met hun ouders in oude schoolherinneringen. Foto: Marjo van Andel

Na 46 jaar verhuizen naar een nieuw gebouw

'De sfeer is nu bijna typisch Morgenster'

sleeuwijk • In het leven van het echtpaar is basisschool De Morgenster een terugkerend element. In hun jonge jaren gingen ze zelf met veel plezier naar deze school. Inmiddels komen ze er sinds een aantal jaar weer regelmatig over de vloer omdat zoons Tijmen en Julian er nu les krijgen. Bovendien is Leendert Jan voorzitter van het schoolbestuur. Bijzonder binnen dit gezin is dat de geschiedenis zich lijkt te herhalen: Leendert Jan en Rosemarie verhuisden als kleuter naar het huidige gebouw. "Tenminste, wij maakten toen de verhuizing van de kleuterschool mee. Die was toen nog niet aan de basisschool gekoppeld, dat gebeurde pas in 1991." Zoon Julian zal in oktober van het huidige gebouw verhuizen naar het nieuwe pand. Tijmen zit inmiddels in groep 8 en mist de verhuizing dus net. "Ik baal er wel een beetje van dat ik niet meer in het nieuwe gebouw kom. Dat had ik nog graag een jaartje mee willen maken."

Het christelijk onderwijs in Sleeuwijk bestaat officieel sinds 1895. Pas sinds het moment dat de school haar intrek neemt in het gebouw aan de Tienhont, in 1971, draagt het de naam De Morgenster. In 1972 opent naast De Morgenster een apart gebouw voor de kleuterschool, De Springplank. Leendert Jan legt enkele maanden eerder de eerste steen voor deze kleuterschool. En als er klassenfoto's uit die periode op tafel komen, blijkt het stel al naast elkaar te staan. "Dat weet ik nog goed hoor", lacht Rosemarie. "Ik wilde toen al graag naast hem op de foto." Als Leendert Jan en Rosemarie eenmaal beginnen met terugdenken aan hun schoolperiode en de foto's op tafel komen, zijn de anekdotes niet van de lucht. Rosemarie kan zich van diverse klasgenoten, onder wie couturier Mart Visser, allerlei dingen herinneren. "Ik weet dat we altijd van lijm poppetjes maakten. Een klasgenootje wilde er een touwtje aan maken. Achterin de klas hingen werkjes van macramé en hij knipte zo een touwtje midden uit zo'n werkje." Leendert Jan herinnert zich vooral dingen die met de hele school werden ondernomen, zoals de avondvierdaagse. "Dan liep directeur Wim Heijenk als een soort marsleider vooraan. Als 'hoofd der troepen' zeg maar." "Ja, met de schoolvlag en het defilé in Gorinchem", vult Rosemarie aan.

De herinneringen aan hun schooltijd zijn divers, maar roepen bij beiden nog steeds warme gevoelens op. Die gevoelens hopen zij over een kleine twee maanden met andere oud-klasgenoten te mogen delen. Vanwege de verhuizing organiseert De Morgenster namelijk op 17 juni een reünie, zodat alle oud-leerlingen nog een keer door 'hun' school kunnen lopen. "Ik heb echt een hele leuke tijd gehad, het was vooral heel gezellig. En nu zitten we er, door onze jongens, weer middenin. Hoewel er tussen onze schooltijd en die van onze zoons een gat zit, was het, toen onze oudste naar school ging, een feest van herkenning. Wat nu natuurlijk heel bijzonder is, is dat wij toen van een oud naar een nieuw gebouw gingen. En nu zitten we weer in zo'n periode. Dat is stom toeval, maar ook wel mooi." De Morgenster is wel toe aan een nieuw gebouw, vindt het echtpaar. "Dat zie je wel als je nu door het pand loopt. En de energiekosten zullen enorm omlaag gaan, want aan de Tienhont is alles nog enkel glas." Spannend is de verhuizing, na 46 jaar, naar een nieuw pand ook. "De sfeer nu is bijzonder, bijna typisch Morgenster. In een nieuw gebouw zal die opnieuw gecreëerd moeten worden, iedereen zal zijn draai opnieuw moeten vinden." Zoon Julian, die nu in groep 6 zit en dus in tegenstelling tot zijn broer de verhuizing wel mee gaat maken, heeft zin om zijn intrek in de brede school te nemen. "Hoewel ik het ook jammer vind om van het oude gebouw afscheid te nemen." Zijn vader vindt het fijn dat de locatie niet erg verandert. "De Morgenster stond in het hart van Sleeuwijk en dat blijft zo. En dat is een mooie plaats voor een school."


Opgeven voor de reünie, die op 17 juni wordt gehouden, kan tot 15 april. Meer informatie is te vinden op Facebook maar ook onder het kopje 'reünie' op de website.


q www.morgenster-sleeuwijk.nl