• De kinderen zijn druk bezig met hun kunstwerk.
• De kinderen zijn druk bezig met hun kunstwerk. Foto: Teus Admiraal

Kunstwerken 'bewoners' De Bogert op z'n Amerikaans geveild

In de voetsporen van Piet Mondriaan

eethen • De leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool, de kinderen van kinderdagverblijf De Schat en peuterspeelzaal De Snatertjes geven zich deze dagen helemaal over aan onder meer de zandkunst, aan kleiprojecten, aan beeldhouwen en daar maken ze ook nog eens werkstukken over. Alle kunstwerken moeten per se aanstaande donderdag 6 april klaar zijn. Dan is de 'kunstveiling', die in Amerikaanse stijl wordt gehouden. Begin deze maand werd het startsein gegeven van een vijf weken durend project. Brenda Roza, leerkracht van 7 en 8, is één van de kartrekkers. "We wilden een project niet door de hele school heen, maar door de hele De Bogert heen", legt ze uit. "We hebben het thema 'Kunst' bedacht. Daar kun je alle kanten mee op en in alle leeftijden." Een snel opgericht werkgroepje bedacht een rode lijn en boorde leuke activiteiten aan. Roza: "Vervolgens hebben kunstenaars uit de omgeving workshops gegeven. Van een workshop houtskool tot handwerken en van fotografie tot beeldhouwen en muziek." En nu zijn alle groepen leerlingen en de kids van De Schat en De Snatertjes lekker bezig hun kunstwerken te creëren. Zo is groep 1 en 2 druk doende met de zandkunst, 3 en 4 kneedt veel klei, 5 en 6 is aan het beeldhouwen geslagen en 7 en 8 hebben zich geworpen op een werkstuk kunstgeschiedenis. Bovendien wordt er hard gewerkt aan de vier logo's van alle meewerkende partijen.

De leerlingen zijn zichtbaar enthousiast. Naast het werken aan logo's hebben ze elk ook zo hun eigen werkstuk. Nynthe Hartman (11) is bezig met een werkstuk over Piet Mondriaan. "Maar ik ben er nog niet ver mee", biecht ze op. "Ik moet nog veel doen. Ik weet dat Mondriaan heel veel met hokjes tekent." Janne-Lynn Himpers (12) heeft haar werkstuk met architect Frank Lloyd Wright als inspiratiebron al klaar. Dat ze iets met architectuur doet, is haar niet vreemd. "Ik wil later graag architect worden", weet ze al een beetje zeker. "Ik vind het tekenen heel leuk en ook het uitrekenen van een project vind ik leuk werk."

Morgen, donderdag 6 april, wordt alle kunst van 17.00 tot 19.00 uur tentoongesteld en komt burgemeester Fons Naterop naar Eethen om de officiële opening van de expositie te verrichten. Hij zal dan de vier logo's die gemaakt zijn onthullen. De kunstveiling start om 18.15 uur. "We hopen op een hoge opbrengst natuurlijk. Ik nodig alle ouders en eigenlijk iedereen uit om te komen kijken en mee te doen met de veiling", zegt Brenda Roza. "De opbrengst is helemaal voor de school. Wat we precies met het geld gaan doen hopen we snel kenbaar te kunnen maken. We hebben al wel een idee." Het eerste geld is overigens al binnen. De cultuurraad in Aalburg heeft een subsidiebedrag van 150 euro overgemaakt.

De raad vindt dat door het project kinderen al op jonge leeftijd spelenderwijs kennis maken met kunst en cultuur.