• Vol trots werden maandag in Werkendam de plannen gepresenteerd.
• Vol trots werden maandag in Werkendam de plannen gepresenteerd. Foto: Teus Admiraal

Beachsport Vereniging Werkendam wil regio enthousiasmeren

'Niets halen, veel brengen'

werkendam/regio • Op 20 en 21 mei is Werkendam gastheer van de tweede ronde in de Eredivisie Beachvolleybal Tour. In twee dagen tijd werken zestien heren- en zestien damesteams op twee verschillende locaties (CopaKadijk en Fort Altena) in totaal 64 wedstrijden af. Normaal gesproken valt deze eer de grote steden ten deel en dus presenteerde René van der Giessen, voorzitter van Beachsport Vereniging Werkendam en manager van Kadijk Beach, maandag op het eigen CopaKadijk vol trots de plannen. Het is de organisatie er volgens hem alles aan gelegen om de regio Altena te enthousiasmeren: "We willen een evenement neerzetten waar mensen bij willen horen. Onze insteek is dat we met dit evenement niets willen halen, maar vooral veel willen brengen. We gaan proberen Altena in beweging te krijgen. Op basisscholen gaan we hier de komende weken bijvoorbeeld gastlessen aanbieden. Onze topsporters gaan uitleggen hoe gezond, gezellig en gaaf sport is." Twee van die topsporters zijn Sarah van Esch en Britt den Haan. Zij gaan vier vlogs maken en daarnaast worden er een clinic en een persconferentie georganiseerd, om kinderen te laten warmlopen voor de sport en het aanstaande evenement.

Waar topbeachvolleybalteams de laatste jaren regelmatig buitenlandse toernooien verkozen boven de Nederlandse, hoopt de organisatie dat die ontwikkeling dit jaar stopt. Om deelname aan het toernooi in Werkendam aantrekkelijker te maken, is het prijzengeld van 1500 euro voor deze gelegenheid verdubbeld. "Het gaat ons niet zozeer om het prijzengeld alleen. Het gaat ons erom dat het niveau van de Eredivisie in Nederland naar een hoger plan wordt getild. Als je vroeger meedeed aan een buitenlands toernooi en je won helemaal niks, dan nog kreeg je uiteindelijk meer rankingpunten en vaak ook geld dan wanneer je in de Eredivisie zou winnen. De verhoudingen waren helemaal zoek en daardoor gingen teams 'vluchten' naar het buitenland om daar punten op te halen. De bond heeft dat puntensysteem aangepast, zodat het veel evenwichtiger is geworden. Natuurlijk levert een goede buitenlandse prestatie nog steeds veel punten op, maar verlies je; jammer dan. Wij kunnen het buitenland niet verplichten om het prijzengeld omlaag te doen, dus het enige wat wij kunnen doen is ons prijzengeld ophogen."

Één van de teams die ongeacht het prijzengeld inzet op deelname aan het toernooi in Werkendam, is het beachvolleybalduo bestaande uit Emi van Driel (16) en Raïsa Schoon (15). De twee behoren tot de absolute top van Nederland en dat drukten ze vorig seizoen in resultaten uit door als jongste team ooit een Eredivisie-toernooi te winnen. Het spreekt dus voor zich dat de jonge beachvolleytalenten willen schitteren in hun regio. "We vinden het echt heel leuk dat er zo'n toernooi op onze locatie is. We weten al heel lang hoe mooi het is en hoe super je hier kunt beachvolleyballen en nu kunnen we dat ook aan de rest van beachvolleyballend Nederland laten zien. We gaan veel trainen, veel voorbereiden en dan hopen we dat het er hier op het toernooi uitkomt. Als we ons eigen spelletje spelen kunnen we hoog eindigen."

Martin van Hemert