• Ben en John vertrekken in mei naar Rwanda om mee te doen aan de Muskathlon daar.
• Ben en John vertrekken in mei naar Rwanda om mee te doen aan de Muskathlon daar.

Onervaren marathonlopers gaan Muskathlon lopen

'Die marathon is maar bijzaak'

sleeuwijk • "Voordat ik besloot om mee te doen aan de Muskathlon had ik eigenlijk nog nooit echt hard gelopen. Het is wel even een omschakeling, maar als ik eenmaal over het dode punt heen ben, hobbel ik wel door." John Sonnema uit Sleeuwijk ziet dan ook niet op tegen de 21 kilometer die hij 18 mei gaat rennen.

Hij vertrekt samen met zijn maatje Ben Schermers uit Almkerk op 12 mei richting Rwanda om daar mee te doen aan de Muskathlon. "Ben en ik zijn actief binnen de 4e Musketier, een mannenbeweging die staat voor Geloof, Gezin, Gemeente en Gerechtigheid. Vanuit de 4e Musketier worden diverse activiteiten gehouden, de Muskathlon is er daar één van." Deelname aan deze loop is voor beide mannen een hele bewuste keuze. "Ik was al bekend met de Muskathlon. Diverse neven van mijn vrouw deden eerder mee en zij vonden eigenlijk wel dat ik dat stokje over kon nemen. Dat wist ik lang niet zo goed. Uiteindelijk was ik mee naar een evenement van de 4e Musketier. Mijn vrouw en ik hebben het er thuis regelmatig over dat we de strijd tegen onrecht aan willen gaan. Dat kwam tijdens dat evenement ter sprake en ook dat je je daar praktisch voor in kunt zetten. Toen besloot ik mee te doen." Ook Ben heeft nog nooit een marathon gelopen, maar houdt zich wel bezig met hardlopen. "Ik ga proberen om 42 kilometer te lopen. Het was sowieso een wens om eens een marathon te lopen en nu kan ik dat koppelen aan een goed doel."

John besloot na de geboorte van zijn jongste zoon om mee te gaan doen. "Ik vond het zo'n wonder dat alles helemaal goed was, dat we een gezond kindje hadden gekregen. Ik wil daarin andere kinderen ook graag helpen en ondersteunen. Eigenlijk had ik bedacht om in 2018 mee te gaan, maar omdat Ben dit jaar al ging besloot ik ook nu te gaan. Het is wel prettig om dit samen te kunnen doen, dan kun je ervaringen ter plaats ook meteen met iemand delen." Toch stond de gezamenlijke reis uiteindelijk nog even op losse schroeven. De bedoeling was eerst dat de mannen naar Ecuador zouden gaan. De reis werd, vanwege het lage aantal aanmeldingen, verplaatst naar september. Dat tijdstip was voor John en zijn gezin niet haalbaar. De Sleeuwijker besloot vervolgens om naar Rwanda te gaan. Uiteindelijk is de reis naar Ecuador geannuleerd en nu gaat Ben ook naar Rwanda. "Mooi dat ik toch samen met John kan gaan, maar jammer is wel dat ik ons sponsorkindje in Ecuador niet kan ontmoeten."

Deelnemers aan de Muskathlon gaan een sportieve uitdaging aan voor het goede doel. De 4e musketier werkt daarvoor samen met onder andere Compassion. Deze organisatie strijdt al jaren tegen armoede onder kinderen in de allerarmste landen. De marathonroutes die deelnemers lopen zijn gecentreerd rondom Compassion-projecten. De sponsorgelden komen ten goede aan projecten waar kinderen onderwijs, medische zorg en gezonde voeding ontvangen, zodat ze uit extreme armoede kunnen ontsnappen. Tijdens de reis wordt ook het land verkend, krijgen deelnemers de gelegenheid om in contact te komen met de lokale bevolking en worden projecten van Compassion bezocht. "Dat is belangrijk. Mensen voelen zich er vaak niets waard. Als ze merken dat een onbekende moeite voor hen doet, voelen ze zich gewaardeerd. Dat bemoedigt hen."

Het doel voor de deelnemers van de Muskathlon, die zelf hun reiskosten betalen, is om 10.000 euro in te zamelen. John en Ben hebben diverse acties ondernomen om geld in te zamelen en hadden al snel het benodigde bedrag binnen. Zaterdag zullen ze nog wel actief zijn tijdens een jeugddag van de hervormde kerk in Gameren.

Ben en John reizen 19 mei weer terug naar Nederland. Met een hoop ervaringen op zak. In Rwanda wordt onder andere het Kigali Genocide Memorial Centre bezocht en zullen de deelnemers nabestaanden en slachtoffers van de genocide ontmoeten. "Dat zal heftig zijn. Natuurlijk zal de marathon een hele uitdaging zijn, maar uiteindelijk is dat bijzaak." Meer informatie over de deelname van John en Ben is te vinden op hun persoonlijke pagina via de website van de Muskathlon.


q www.muskathlon.com