• Fons Naterop en Huub van Helden voor de brandweerkazerne.
• Fons Naterop en Huub van Helden voor de brandweerkazerne. Foto: Teus Admiraal

Korps kracht achter vernieuwde kazerne

wijk en aalburg • De vrijwilligers van de brandweer in Wijk en Aalburg zijn vanaf dag één betrokken geweest bij de vernieuwde brandweerkazerne. Zaterdag 1 april vindt de heropening plaats.

"Ons ontwerp is vrijwel één op één overgenomen." Huub van Helden, teamleider van de brandweerpost Wijk en Aalburg, zegt het met gepaste trots. Los van de eisen van de veiligheidsregio hadden de brandweerlieden zelf ook de nodige wensen voor het pand aan de Bergstraat, dat sinds 1985, toen gemeentewerken naar Veen verhuisde, volledig toebehoort aan het korps. Tijdens de verbouwperiode zijn de toegangsdeuren op maat gemaakt voor de nieuwe generatie brandweerauto's, kwam er een gescheiden rookgasafvoer en een aparte kleedruimte en is de centrale ruimte nu opgedeeld in een instructieruimte en een ruimte waar de brandweerlieden na een training of een oproep kunnen ontspannen. Tijdens de verbouwing opereerde het korps vanuit een hal die belangeloos beschikbaar werd gesteld door Van der Pol. "Daar zijn we ontzettend dankbaar voor."

De vrijwilligers zijn vanaf dag één betrokken geweest bij het ontwerp van de vernieuwde brandweerkazerne. Ze kwamen nota bene zelf met het idee om aan de Bergstraat te blijven, terwijl de gemeente al op zoek was naar een nieuwe locatie. De Wijksestraat, nabij Impulse Plants, leek de meest geschikte locatie, vertelt burgemeester Fons Naterop. "Maar daar zaten natuurlijk wel de nodige kostenplaatjes aan vast. De huidige kazerne vernieuwen was aanmerkelijk goedkoper en dat plan kon bovendien op heel veel draagvlak rekenen." Van Helden kan dat beamen. "Onze bouwcommissie is meteen aan het schetsen gegaan. Je merkt dat door mee te denken de betrokkenheid groter wordt."

Naterop benadrukt: "Het resultaat is ook écht het idee van het korps." Zaterdag staat om 10.00 uur de officiële heropening van de kazerne gepland. Na de officiële opening is er tot ongeveer 16.00 uur gelegenheid om een kijkje te nemen in het vernieuwde onderkomen en deel te nemen aan de diverse activiteiten. Ook zijn er de hele dag doorlopend demonstraties van de brandweer. Minstens zo belangrijk is de stand waar belangstellenden meer te weten kunnen komen over vrijwilliger worden bij de brandweer. Momenteel bestaat het team in Wijk en Aalburg uit ongeveer vijftien mensen, onder wie één vrouw. "Het is goed om nog eens te benadrukken dat ook vrouwen zich kunnen melden", zegt Van Helden. "We kunnen veel mensen uit verschillende disciplines goed gebruiken. We zoeken doeners, die graag in teamverband werken." Brandweerwerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, stelt hij verder. "Het is vooral dankbaar werk. Het is mooi om dit voor je medemens te kunnen doen."


Tom Oostra