• Na ruim 22 jaar praktijkassistente te zijn geweest, gaat Hestia Kamphuis met pensioen.
• Na ruim 22 jaar praktijkassistente te zijn geweest, gaat Hestia Kamphuis met pensioen. Foto: Teus Admiraal

Hestia Kamphuis gaat met pensioen

'De tijd vult zich vanzelf'

wijk en aalburg • Hoeveel Hestia echter ook van haar werk houdt, toch gaat ze de huisartsenpraktijk in Wijk en Aalburg in april verlaten. "Ik ga met pensioen. Mijn echtgenoot stopt dit jaar ook met werken. En dan is het de bedoeling dat we er veel op uit gaan trekken. We hebben een boot, varen veel. En straks is het plan dat we weg gaan zodra het goed weer is. Daarnaast heb ik de tijd om mijn hobby's als edelsmeden, beeldhouwen en misschien het schilderen weer op te pakken. Het fijnste vind ik dat er niets hoeft en er van alles mag. De tijd vult zich vanzelf."

Hoewel Hestia niet bang is dat ze zich niet zal vermaken na haar pensioen, gaat het afscheid nemen van de praktijk, en haar patiënten, haar wel aan het hart. "Afscheid nemen vind ik verschrikkelijk. Maar als het besluit eenmaal is gevallen, leef je er ook naar toe. Bovendien: ik blijf in het dorp wonen, dus ik blijf de mensen tegenkomen. En zo blijf ik betrokken. Ik heb mijn collega's ook al gedreigd dat ik zeker binnen kom lopen voor een kopje koffie", lacht de praktijkverpleegkundige. "Maar feit blijft dat ik hen wel ga missen. Het is echt een leuk stel mensen bij elkaar. We hebben het gezellig, kletsen en lachen veel. Maar er zullen ook zeker patiënten zijn die ik ga missen. Met velen trek ik al ruim 22 jaar op, daar bouw je een band mee op."

Hestia volgt eind jaren zestig de verpleegkundige A-opleiding in Bennekom. "Vervolgens ben ik onder andere zeven jaar werkzaam geweest als wijkverpleegkundige in Utrecht." In 1978 verhuist ze met haar man, die fysiotherapeut is, naar Wijk en Aalburg. "Mijn man opende een eigen fysiotherapiepraktijk en zo leerden we al snel de huisartsen kennen. Zij vroegen me op een gegeven moment of ik af en toe eens wilde helpen. Dat vond ik wel leuk, ik had in Utrecht ook een paar maanden in een huisartsenpraktijk gewerkt. Maar ik wilde geen vaste baan: we hadden twee jonge jongens en een praktijk aan huis."

Ruim 22 jaar terug gaat Hestia uiteindelijk toch als praktijkverpleegkundige aan de slag bij de huisartsen in Wijk en Aalburg. "Dat was toen nog een heel nieuw beroep. Ik nam een deel van de zorg voor de chronisch zieke patiënten over van de huisarts. Uiteindelijk heb ik daarvoor nog een opleiding gevolgd. Ik was toen begin vijftig, dat vond ik eigenlijk niet zo leuk en het viel me ook niet mee. Maar het is me gelukt en daarna kon ik echt volop aan de slag."

Het leuke van haar werk vindt Hestia het een op een contact met mensen. "Anders dan de huisarts heb je meer tijd voor de patiënt. Je ziet ze regelmatig en leert mensen echt kennen. Dat maakt de chronische zorg zo bijzonder en leuk. Maar ook de huisbezoeken bij ouderen, om te kijken of het allemaal nog lukt, zijn een feestje." Hestia ziet als praktijkassistente diverse ziektebeelden voorbij komen, maar de diabeteszorg heeft een bijzonder plekje. "Daar ligt mijn hart. Het is bij diabetes belangrijk om de leefstijl aan te passen. Dus daar werken we aan. Mensen moeten vaak afvallen en meer bewegen. Het is zo leuk om mensen daarin te motiveren en het is super om te zien als dat dan lukt. Als alles eenmaal gereguleerd is, zie ik fittere en blijere mensen en ze voelen zich ook gezonder. Natuurlijk is dat niet altijd makkelijk. Een chronische ziekte bepaalt je leefpatroon. Wat ik erg motiverend vindt is dat we op de praktijk bloedonderzoek kunnen doen, dat is een extra stimulans. Zeker als na zes weken een verbetering te zie is. Dat is een motivatie om door te gaan."

Hestia bouwt met patiënten een band op. "Als het goed met hen gaat, zie ik ze vier keer per jaar. Als het minder gaat vaker. Dan leer je elkaar behoorlijk goed kennen. Ik ben vaak op de hoogte van bijvoorbeeld de thuissituatie. Dat is belangrijk: als je mensen kent, kun je sneller signaleren en ingrijpen als dat nodig is. Bij suikerziekte draait het niet alleen om leefstijl, maar ook om de privésituatie. Is iemand somber of verdrietig, dan heeft dat invloed. Het is dus goed om te weten hoe mensen zich voelen. Soms is het signaleren van een probleem en een gesprek belangrijker dan het medisch handelen."

Op 31 maart wordt er van 15.00 tot 16.30 uur op de huisartsenpraktijk in Wijk en Aalburg een afscheidsreceptie gehouden voor Hestia.