• Hermen Vreugdenhil van de ChristenUnie.
• Hermen Vreugdenhil van de ChristenUnie. Foto: Henk Poelakker

Drongelense nummer tien van VoorNederland baalt

'CU heeft enorme sprong gemaakt'

regio • Hermen Vreugdenhil, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen nummer 8 op de lijst van ChristenUnie, haalt veel voldoening uit de uitslag voor zijn partij. "Een ruime vijfde zetel", zegt de Nieuwendijker in een reactie. "Daarmee zijn we wel gelijk gebleven, maar in het aantal stemmen hebben we echt een enorme sprong gemaakt. Door de hoge opkomst doet dat alleen niet zoveel voor de percentages. De ChristenUnie profiteert nu eenmaal minder van een hoge opkomst."

Het was niet de eerste keer dat Vreugdenhil op de landelijke kieslijst stond, maar nooit eerder kreeg hij zo'n hoge plaats toebedeeld. "Het is heel gaaf als je de campagne voluit mee kan doen", zegt hij enthousiast. "Ik heb geen persoonlijke campagne gevoerd, maar als je het gezicht van ChristenUnie in Brabant mag zijn dan doe ik dat graag."

Optimistisch scenario

De kans is groot dat de ChristenUnie de komende tijd betrokken wordt in de formatie. In een optimistisch scenario mag de partij straks misschien wel enkele ministers en staatssecretarissen leveren en dan lonkt voor Vreugdenhil een zetel in de Tweede Kamer. Daar houdt hij echter geen rekening mee. "Dat zie ik niet direct gebeuren. Ik bekijk het formatieproces stapje voor stapje. Laten we eerst maar een goede coalitie proberen te vormen. Het zal heel spannend worden of we, eventueel aangevuld met de SGP, mee mogen regeren. De ChristenUnie zal net als iedere andere partij haar speerpunten op tafel leggen en die formatiegesprekken zijn niet zomaar gelopen."

Wat Vreugdenhil betreft zijn er twee reële mogelijkheden voor een coalitie: VVD, CDA, D66, aangevuld met GroenLinks óf de ChristenUnie en de SGP. De oud-wethouder van de gemeente Aalburg blijft gewoon actief als Statenlid voor CU/SGP en als raadslid voor de gemeente Werkendam.

Betrokken

"Door de Tweede Kamerverkiezingen ben ik nog sterker betrokken geraakt bij Den Haag en zijn de lijntjes alleen maar korter geworden. Die verbinding tussen Altena, Brabant en Den Haag kan ik nu verder uitdiepen."

Aan de andere kant is de teleurstelling groot bij Jeffrey Himpers uit Drongelen. De nummer tien van VoorNederland (VNL) zag zijn partij vorige week woensdagavond geen enkele zetel in de wacht slepen bij de Tweede Kamerverkiezingen. "Een zware tegenvaller", aldus Himpers in een reactie. "Dit is niet waar we voor gestreden hebben. Aan de campagne en onze lijsttrekker Jan Roos heeft het niet gelegen. Ook de reacties in het land waren goed."

Forum voor Democratie

VNL had op 1 tot 3 zetels gehoopt. "Er is zeker animo voor ons klassiek rechtse gedachtegoed. Kijk maar naar de twee zetels van Form voor Democratie. Die hebben de wind net wat meer mee gehad dan wij. Maar als nieuwe partij is het écht heel lastig."

Tijdens de verkiezingsavond was Himpers samen met nog zo'n 250 VNL'ers aanwezig bij een bijeenkomst van de partij in Wassenaar. Toen de eerste exit poll binnen kwam was er nog hoop op minimaal één zetel - 'want die polls kunnen wel drie zetels verschillen met de einduitslag' - en ook Jan Roos sprak het gezelschap rond de klok van 22.30 uur nog moed in. "Maar toen de uitslagen van de eerste twintig á dertig gemeenten binnen kwamen, werd het stil. Steeds stiller", beschrijft Himpers. Toch blijft de Drongelenaar strijdvaardig. Tijdens de campagne heeft hij zich bezig gehouden met debatten en interviews en ook als lid van een van de visiegroepen van Altena houdt hij zich bezig met het politieke beleid. "Dit smaakt naar veel meer. Ze zijn nog niet van me af."

Gemeenteraadsverkiezingen

Of dat betekent dat hij zich ook kandidaat gaat stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar laat hij nog even in het midden. "Ik heb even een paar weken nodig om dit te laten bezinken en hierover na te denken", zegt Himpers. "Binnenkort komen we ook met VNL weer bij elkaar, want het is gewoon een erg gemotiveerde club mensen."


Tom Oostra