Drie gemeenteraden beslissen over business case

Vraagtekens bij hockeyvereniging

wijk en aalburg • Veel partijen gunnen de atletiekvereniging wel een eigen stek - nu gepland aan de Roef in Sleeuwijk -, maar er zijn vooral vraagtekens bij de levensvatbaarheid van een hockeyvereniging, die zich bij het golfpark in Almkerk wil vestigen. Binnen vijf jaar na de aanleg van een hockeyaccommodatie worden 260 leden verwacht. "Ambitieus, maar niet onrealistisch", aldus het college in het raadsvoorstel dat vorige week dinsdagavond voorlag.

"Er zit weinig professie in de oprichting van de hockeyvereniging", constateerde CDA'er Wouter van Vliet echter, die zich afvroeg of de zogenoemde business case niet in tweeën - met voorrang voor Altena Road Runners - gesplitst kon worden. Bert Bouman van de VVD noemde de cijfers voor een hockeyvereniging 'hoog en weinig concreet', iets wat wethouder Pim Bouman alleen maar kon beamen, omdat de vereniging simpelweg nog niet bestaat.

Ook de ChristenUnie uitte, naast een flinke waslijst aan vragen, haar twijfels. Pieter van Dueren den Hollander vroeg de wethouder onder meer goed naar het potentieel aantal leden voor de hockeyvereniging te kijken en of Altena Road Runners misschien een tegenprestatie kan leveren voor de leden voor wie Sleeuwijk niet om de hoek is. "Denk daarbij aan een clinic in d'Alburcht", aldus de Meeuwenaar. SGP'er Adri Burghout noemde de plannen voor een hockeyaccommodatie eveneens 'erg vroeg', met de toevoeging dat de kosten voor aanleg wel erg hoog zijn. "Een atletiekbaan kost per lid van Altena Road Runners zo'n 2000 euro, voor de hockeyclub is dat 2300 euro per lid. Die onevenredigheid is lastig uit te leggen."

Kees de Waal van Progressief Altena wees Burghout juist op de zorgplicht die de gemeente heeft naar een vereniging als Altena Road Runners. Bovendien zou een voetbalvereniging met dezelfde problemen allang geholpen zijn, aldus De Waal. "En dan ligt het bedrag per speler nog hoger."

2019

De Waal was het samen met Shah Sheikkariem (Ideaalburg) niet eens met het besluitvormingstraject. De wethouder stelt voor om nu de haalbaarheid van de accommodaties aan de Roef en bij Golfpark Almkreek te onderzoeken, maar om een besluit over een dergelijk grote investering over te laten aan de nieuwe gemeenteraad, dus na 1 januari 2019. "We nemen dus het besluit om geen besluit te nemen", stelde Sheikkariem, die vreest dat de uitgezochte informatie na 2019 alweer achterhaald is. "De urgentie voor Altena Road Runners wordt blijkbaar niet onderkend", vond De Waal. Wethouder Bouman suste de boel door te zeggen dat hij verwacht dat de business case de juiste conclusies biedt voor de nieuwe gemeenteraad om een besluit te nemen. "Ik denk niet dat er iets dringends uit de onderzoeken komt wat niet nog een jaartje kan wachten. We doen nu vast het voorbereidende werk om ervoor te zorgen dat het voor Altena Road Runners ook na 2019 geen jaren meer duurt, voordat ze een eigen atletiekbaan hebben."


Wilfried Bouman van de Aalburgse Alliantie en Kees Noorloos van de BAB konden zonder al teveel opmerkingen wel instemmen met de 5000 euro voor de business case. "Het plan is ambitieus, maar aangezien het onderzoek tot duidelijkheid leidt vind ik het wel verantwoord om dit geringe bedrag aan onderzoek uit te geven", aldus eerstgenoemde. "Bij een negatief resultaat kunnen we de verenigingen ook een spiegel voorhouden en stellen dat hun plannen te ambitieus zijn."

In buurgemeenten Werkendam en Woudrichem ligt hetzelfde voorstel op tafel. De studie naar de twee accommodaties gaat de drie gemeenten in totaal 20.000 euro kosten. Aalburg en Woudrichem betalen beiden 5000 euro, Werkendam 10.000 euro. In Werkendam lijken de politieke partijen wel te willen instemmen met het onderzoek, maar bestaat de behoefte om nog voor 2019 de volgende stap te zetten.


Tom Oostra