VVD, CDA en SGP de grootste in Altena

regio • Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 is de SGP ook bij de Tweede Kamerverkiezingen vorige week woensdag de grootste partij in de gemeente Aalburg geworden.

De partij behaalde 23,3 procent van de stemmen, evenveel als de VVD in 2012. De liberalen bleken toen met een verschil van zo'n twintig stemmen wél de grootste, nu zijn ze met bijna 15,8 procent de derde partij in Aalburg. Het CDA trok net iets meer kiezers: 16,3 procent.

De ChristenUnie, met oud-wethouder Hermen Vreugdenhil op 8, bleef in Aalburg nagenoeg gelijk. VoorNederland, de partij waar Jeffrey Himpers uit Drongelen op plaats tien stond, kon in Aalburg geen potten breken. De partij van lijsttrekker Jan Roos kreeg 49 stemmen, 0,6 procent van de stemgerechtigden.

In de gemeente Werkendam volgden de kiezers de landelijke trend. De VVD werd hier net als in 2012 de grootste, maar leed wel fors verlies: van 26,3 naar 19,7 procent. Het CDA steeg juist bijna vijf procent en is vorige week de tweede geworden met 18,2 procent. De PVV blijft in Werkendam als derde partij de SGP voor. Net als in Aalburg blijft ook in Werkendam de ChristenUnie gelijk aan 2012.

In Woudrichem trekken de christen-democraten aan het langste eind. Ze blijven de VVD met 0,9 procentpunt voor en de ChristenUnie is hier de derde partij.

In 2012 was dat nog de Partij van de Arbeid. Op de vierde plaats staat de PVV van Geert Wilders.

PVV

Voor die partij geldt dat ze, net als in de rest van het land, ook in het Land van Heusden en Altena een flinke winst geboekt heeft. In de gemeente Heusden is de PVV zelfs de tweede partij geworden, waar Wilders in 2012 de derde stek nog moest delen met de SP.

GroenLinks wist in de regio eveneens beduidend meer kiezers achter zich te krijgen dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen en de PvdA is overal de grote verliezer.