Zorg om zwembaden blijft, ook na bezuinigen

werkendam • De complimenten aan de besturen van de zwembaden Bijtelskil in Sleeuwijk en Werkina in Werkendam waren vorige week tijdens de commissie Inwoners niet van de lucht. "Het is niet niks wat hen gevraagd werd en toch zijn ze gaan sleutelen om bezuinigingen te realiseren. We hopen dat het voldoende zal zijn in de toekomst", zei Henk Bouman van Lokaalbelang.

Ook de andere fracties complimenteerden de besturen voor het feit dat zij, ondanks dat zij de bezuinigingen niet zien zitten, toch mee hebben willen denken. Complimenten waren er ook voor het college die met het huidige voorstel, een bezuiniging van 145.000 euro per 1 januari 2019, genoegen neemt met een lager bedrag. Er moet namelijk per 1 januari 2019 250.000 euro op beide baden bezuinigd worden. Onderzoeksbureau Drijver & Partners liet eerder al weten dat 177.000 euro realistisch zou zijn. Het college neemt nu genoegen met 145.000 euro en wil de ontbrekende 105.000 euro dekken vanuit het positief begrotingssaldo als gevolg van het voorstel Integraal Huisvestingsplan. "Toch blijven wij wel het gevoel houden dat het 'slikken of stikken' was voor de zwembadbesturen", vond Peter Boogaarts van de ChristenUnie. De fractie vindt het vooral een basisbehoefte voor kinderen om zo dicht mogelijk bij huis te kunnen leren zwemmen.

Hoewel alle fracties zich kunnen vinden in het voorstel, leeft ook de vrees dat het besluit wellicht uitstel van executie is. "Want wat als de bezuiniging niet haalbaar blijkt te zijn. Worden de baden, of een van beide, dan toch nog gesloten? En hoe gaat het straks na de fusie?" Die zorg deelde Corine Verweij met haar collega van de ChristenUnie. Zij zou graag van wethouder Bakker de garantie krijgen dat de baden ook na de fusie in 2019 open kunnen blijven. Die garantie gaf de wethouder echter niet. "Ik weet niet hoe de andere gemeenten over de kwestie denken. Bovendien besluit de nieuwe gemeenteraad over de dingen die dan plaats gaan vinden." Verweij deed vervolgens een oproep aan haar mede commissieleden om het openhouden van de baden in hun verkiezingsprogramma op te nemen.