• Het succes komt Gabriëlle (16) en Florentine (13) Dekkers niet aanwaaien.
• Het succes komt Gabriëlle (16) en Florentine (13) Dekkers niet aanwaaien. Foto: Lya Cattel

Tenniszussen blijven winnen

Eens in de zoveel tijd verschijnt er in de sportkaternen van de regionale kranten een bericht over de zussen Dekkers uit Ammerzoden. Ze rijgen de prijzen geruime tijd al tennissend aan elkaar. Een inkijkje in het turbulente leven van een gezin waarin alles om sport draait.

Slingers

Het is begin maart wanneer we 's avonds binnenstappen bij huize Dekkers. De slingers voor de dertiende verjaardag hangen nog in huis. "Florentine was op 12 februari jarig, maar we hebben nog geen tijd gehad om haar verjaardag te vieren", vertelt moeder Marcella Dekkers met het schaamrood nog net niet op de kaken.

Een beter voorbeeld van de hectiek die de tennisloopbaan van Gabriëlle (16) en Florentine (13) Dekkers oplevert, is haast ondenkbaar. De twee zussen uit Ammerzoden horen bij de top van Nederland, maar dat succes eist ook zijn tol. Zo is vader Ivan nog met Florentine onderweg terug naar huis. Zij heeft net een wedstrijd gespeeld op een internationaal dubbelspeltoernooi in Rotterdam.

Punten verzamelen

'De lange wachttijden zijn wel eens lastig. Je moet wakker blijven en goed eten'

Gabriëlle legt uit hoe belangrijk het is om al die wedstrijden en toernooien af te gaan. "Je speelt het hele jaar toernooien. Daarmee kun je ranglijstpunten verzamelen en dat is weer belangrijk voor het NOJK (Nationale Overdekte Jeugd Kampioenschappen, red.) en het NJK (Nationale Jeugd Kampioenschappen, red.)."
Vanwege de vele artikelen die al in de kranten zijn verschenen als ze weer eens een toernooi hebben gewonnen, lijkt het soms of het allemaal vanzelf gaat. "Dat is echt niet zo", verzekert Gabriëlle. "Er is aardig wat concurrentie en er zitten echt goede speelsters in de top-twintig. Het is dus niet zo dat we alles makkelijk winnen, hoor."

Inmiddels zijn ook Florentine en haar vader aangeschoven. Morgen wacht hen weer een rit naar Rotterdam, want de jongste telg van de familie Dekkers heeft

zich zojuist geplaatst voor de finale. Het mag puur toeval heten dat ook Gabriëlle zich in Rotterdam mag melden voor haar toernooi, legt Ivan uit: "Meestal is het zo dat Florentine de ene kant van het land op gaat en Gabriëlle de andere kant."

Dat trekt als vanzelfsprekend ook een wissel op het gehele gezin. Marcella grappend: "We zien er ook wel een beetje afgetobd uit, of niet?" Ivan vult aan: "Het gaat te ver om te zeggen dat we ons wegcijferen, maar het vergt wel gewoon heel veel tijd en energie. Feit is dat we sommige vrienden minder vaak zien dan we zouden willen."

Voeding

Vooralsnog werpt de inzet van Ivan en Marcella zijn vruchten af, gezien de uitpuilende trofeeënkast van hun meiden, die ook alles voor hun sport over hebben, bijvoorbeeld qua voeding. Gabriëlle: "We hebben niet echt een specifiek voedingsprogramma, maar we letten wel op. We hebben bijvoorbeeld niet wekelijks een frietdag." Marcella: "Het ontbijt bestaat uit twee volkoren boterhammen, een banaan, een appel, een kiwi en een glas melk. Voordat ze een wedstrijd gaan spelen moeten ze veel koolhydraten binnen hebben. Het lastige is alleen wel dat tennis regelmatig lange wachttijden kent, maar je er wel op een bepaalde tijd moet zijn. Je moet zorgen dat je wakker blijft en goed eet. En dan moet je ook tussendoor het huiswerk nog doen."

Huiswerk

Florentine en Gabriëlle volgen namelijk allebei op het Rodenborch-college te Rosmalen het Atheneum, wat nou niet bepaald makkelijk valt te combineren met een sportcarrière. Toch vinden de twee tussen alle drukte door nog de tijd om huiswerk te maken: "Meestal gaan we in de kantine aan een tafeltje zitten. En anders doen we het in de auto", vertelt Florentine.

We gaan ongetwijfeld meer van de zussen horen. En die finale in Rotterdam? Die wonnen Florentine en haar dubbelpartner, met verve.