Bibliotheek zet zwaar in op leesplezier jeugd

regio • De bibliotheken in het Land van Heusden en Altena gaan zich de komende jaren vooral richten op kinderen. Hiervoor wordt geld vrijgemaakt door andere locaties te kiezen.

Om zich staande te houden in een wereld die volgens Bibliotheek Altena 'steeds ingewikkelder' wordt, hebben kinderen een goede taal- en leesvaardigheid nodig. De Bibliotheek CultuurPuntAltena gaat daarom de komende jaren zwaar inzetten op een stimulerende leesomgeving op school. "In 2017 gaan we aan de slag op de eerste zeven scholen in ons werkgebied en in 2018 en 2019 volgen er nog veel meer. We willen graag dat meer kinderen met plezier gaan lezen, zodat vanzelf de resultaten voor taal omhoog gaan. Ook ouders worden hierbij betrokken, omdat kinderen die in hun vrije tijd veel lezen een veel grotere woordenschat hebben dan kinderen die dat niet doen", legt Lies Kersten van Bibliotheek Altena uit.

Door verhuizingen naar nieuwe locaties en het inrichten van servicepunten en drie kernvestigingen, maakt Bibliotheek CultuurPunt Altena subsidie vrij om te investeren in de jeugd. Zo hoopt de bibliotheek met de scholen te voorkomen dat de laaggeletterdheid in het gebied nog verder oploopt.

De drie kernvestigingen komen in Nieuwendijk, Woudrichem en Wijk en Aalburg. Nog dit jaar verhuist de bibliotheek naar vijf nieuwe locaties. De komende maanden is via de website te volgen welke vestiging waar open gaat, wat de nieuwe openingstijden worden en op welke dagdelen personeel en vrijwilligers aanwezig zijn om te helpen. In de kernvestiging in Woudrichem in het multifunctioneel centrum kunnen boekenwurmen straks alle dagen terecht. Met de andere locaties wordt nog druk overlegd om zo ruim mogelijke openingstijden voor elkaar te krijgen.

De inwoners kunnen op verschillende manieren op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, onder andere via de website en Facebook. Wie vragen heeft, kan mailen via info@bibliotheekaltena.nl.


q www.bibliotheekaltena.nl