Drukke periode richting 1-1-2019

regio • Het herindelingsadvies voor de nieuwe gemeente Altena is vorige week officieel door een meerderheid van de drie gemeenteraden vastgesteld.

Alleen de fracties van Lokaalbelang in Werkendam en de VVD in Aalburg stemden tegen het document, dat nu doorgeleid wordt naar de Eerste en Tweede Kamer. Lokaalbelang liet eerder al weten zorgen te hebben over het voorzieningenniveau in de nieuwe gemeente en in de gemeente Werkendam in het bijzonder. De partij wil in het herindelingsadvies 'meer borging over het in de gemeente Werkendam zorgvuldig opgebouwde voorzieningenniveau'. Fons Naterop, burgemeester van Aalburg, deelt die zorg van Lokaalbelang niet. "En de rest van de colleges ook niet", zegt hij. "We willen alles wat is opgebouwd natuurlijk zoveel mogelijk in stand houden."

Naterop noemt het vaststellen van het herindelingsadvies 'historisch gezien heel belangrijk' en maakt zich op voor een drukke periode in de aanloop naar 1 januari 2019, als de gemeente Altena een feit is. Op de drie gemeentehuizen gaat men aan de slag met de 'besturingsfilosofie en het dienstverleningsconcept' en de samensmelting van het Aalburgse, Werkendamse en Woudrichemse beleid. Ondertussen kunnen zo'n 25 icoonprojecten verder tot uitvoering worden gebracht. Daarvoor trekken de drie gemeentes ieder 50.000 euro uit en ook door een bijdrage vanuit de provincie (150.000 euro) en door fondsenwerving (100.000 euro) moet het begrote bedrag van 450.000 euro gehaald worden. Naterop benadrukt dat de nieuwe gemeente het geïnvesteerde bedrag van het Rijk weer terug krijgt. "Het vormen van een nieuwe gemeente kost nu eenmaal geld, maar deze frictiekosten komen vanaf 2019 weer terug." Naast de icoonprojecten is er speciale aandacht voor de zogenoemde 'living labs', waar inwoners, instellingen, ondernemers en eventueel de gemeente gezamenlijk tot een oplossing voor een probleem in de samenleving komen. De provincie, TU Eindhoven, Avans Hogeschool, Altena Kennispoort en de Rabobank willen graag aansluiten bij deze 'innovatieve en experimentele aanpak'.