Professionele begeleiding dementie

regio • Begeleiding van mensen met dementie en hun naasten, ook wel casemanagement genoemd, wordt steeds belangrijker. Wijkverpleegkundigen van zorgorganisaties De Riethorst Stromenland, Thebe Wijkverpleging, Het Hoge Veer en Zorgplein Maaswaarden slaan de handen ineen om thuiswonende mensen met dementie te ondersteunen.

Al sinds 2007 werken Het Hoge Veer, Zorgplein Maaswaarden, De Riethorst Stromenland en Thebe Wijkverpleging samen op het gebied van ketenzorg dementie. De vier organisaties maakten voorheen gebruik van één zogeheten Casemanager dementie vanuit de organisatie Trema Welzijn. Per 1 januari 2017 is dit veranderd. De wijkverpleegkundigen die bij de vier zorgorganisaties in dienst zijn nemen de taken van de Casemanager dementie over. De zorgorganisaties kiezen bewust voor deze samenwerking, het gezamenlijke streven is dat kwetsbare mensen met dementie op een zelfde wijze geholpen worden. Het delen van kennis en kunde is hierbij van cruciaal belang.

Mensen blijven steeds langer thuis wonen, ook wanneer er sprake is van toenemende kwetsbaarheid en daarmee de toenemende behoefte aan ondersteuning, begeleiding en zorg. Deze ontwikkeling vereist een goede organisatie van de zorg en goede onderlinge afstemming tussen de zorgverleners.