• Progressief Altena ging in 2016 bij zorgondernemers in Altena langs, zoals bij zorgboerderij Den Hill.
• Progressief Altena ging in 2016 bij zorgondernemers in Altena langs, zoals bij zorgboerderij Den Hill.

Progressief Altena houdt opnieuw bijeenkomst over de zorg

'Zorg raakt immers iedereen'

woudrichem • "We willen echt wat gaan doen met wat er besproken wordt, er moet dus zeker een vervolg komen. Maar mensen moeten vooral het gevoel krijgen dat er aandacht is. En betrokkenheid." Paula Jorritsma en Herma Geerts zijn erg benieuwd wat er tijdens een bijeenkomst over de zorg, die hun partij Progressief Altena op 29 maart heeft belegd, boven water komt.

Het is niet de eerste keer dat Progressief Altena een avond over de zorg in het Land van Heusden en Altena houdt. In aanloop naar de overdracht van zorgtaken van rijk naar gemeenten, werd er in 2013 al een bijeenkomst gehouden voor mensen, particuliere bedrijven en organisaties in Altena die al werkzaam waren op het gebied van zorg en welzijn. "Voor de avond in maart zijn deze mensen opnieuw uitgenodigd, maar ook nieuwe initiatieven zijn van harte welkom om aan te sluiten. We willen nu vooral horen hoe het deze partijen is vergaan na de transitie. Wat gaat er goed, wat kan er beter, wat zijn de valkuilen? Het is geen avond om alleen maar negatief te doen, we vinden het juist ook belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten. Ervaringen delen en uitwisselen, elkaar stimuleren. Zodat niet iedereen opnieuw steeds hetzelfde wiel uit hoeft te vinden. Er zijn echter ook mensen uitgenodigd die kritisch zijn. Dat gaan we niet uit de weg. Als het ergens over gaat, mag daar best stevig over gediscussieerd worden. Als er dan met elkaar ook maar iets bereikt wordt. En het allerbelangrijkste is natuurlijk om met elkaar in gesprek te blijven." Jorritsma, wethouder in Woudrichem, ziet dat er zeker dingen beter gaan sinds de overheveling van taken naar de lokale overheid. "Die nabijheid is echt een kracht, de lijnen zijn korter en er wordt sneller gesignaleerd." Een van de belangrijkste speerpunten in het beleid dat door de overheid is ingezet met de transitie is de zelfredzaamheid. Jorritsma kan daar tot op zekere hoogte in mee gaan, maar noemt het tegelijkertijd ook een mythe. "Er zijn groepen die zich nooit, of tijdelijk niet, zelf kunnen redden. Het is belangrijk om er dan wel te zijn, zonder hen te beknotten. Daar moet je oog voor hebben: iedereen kan meedoen, met ruimte voor wie wil en waardigheid voor wie niet kan."

Progressief Altena vindt het belangrijk om een vinger aan de pols te houden, juist ook op weg naar één Altena in 2019. "Het is al snel 2019, dan moet er met 21 kernen samengewerkt worden. Je wilt mensen het gevoel geven dat ze er toe doen, dat zal best lastig zijn. Het is dan in ieder geval goed om op de hoogte te zijn van initiatieven, wat bindt mensen en wat kun je ermee doen? Dat begint nu al." Jorritsma vult Geerts aan: "We hebben als gemeenten natuurlijk geen toverstaf. Maar het is wel goed als mensen de dingen waar ze bijvoorbeeld tegenaan lopen blijven melden. Dan kunnen we kijken wat we eraan kunnen doen. Dat is deels ook de bedoeling van deze avond: met elkaar kijken naar de mogelijkheden, maar ook naar de knelpunten. En soms zijn dingen die in de weg zitten heel eenvoudig op te lossen. Daarnaast kunnen mensen elkaar hier ontmoeten, kennis maken, ideeën op doen. En wie weet ontstaan er ook nieuwe initiatieven, er is namelijk veel mogelijk, er zijn veel mensen met enthousiaste ideeën. Die willen we graag de ruimte geven." Naast mensen die met zorg te maken hebben, zullen er ook ondernemers aanwezig zijn die mensen met een beperking in dienst hebben. Werkgevers die in hun bedrijf ruimte geven aan werknemers met een beperking en die zich ten doel stellen ervoor te zorgen dat dit kan en goed gaat.

De bijeenkomst van Progressief Altena wordt gehouden op 29 maart vanaf 20.00 uur in het Wapen van Emmickhoven in Almkerk. De avond wordt geopend met een stukje theater om snel de kern over te brengen. Aansluitend zal een aantal initiatieven, zoals het sinds kort gestarte 'Welzijn op recept', zich presenteren en vertellen hoe het gaat. "Maar we willen vooral tot een uitwisseling van ervaringen en ideeën komen en mensen het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. Zorg raakt immers iedereen. We verwachten dat het een inspirerende avond wordt."

Wie meer wil weten of de avond bij wil wonen kan contact opnemen via: panhu127@planet.nl of 0183-409019.