• Anton Ketellapper schaatste in Zweden een serie wedstrijden.
• Anton Ketellapper schaatste in Zweden een serie wedstrijden. Foto: Tims imaging

29e plaats voor Ketellapper in Zweden

regio • Voor Anton Ketellapper stond afgelopen week een serie wedstrijden in Zweden op het programma. De Team Stehmann-rijder spaarde zich, maar behaalde desondanks een 29e plaats tijdens de wedstrijd over zestig kilometer.

De periode op het natuurijs in het Zweedse Lulea en Falun was voor de man uit Rottum een afscheidstournee. Hij houdt het samen met zijn vrouw Carla Ketellapper-Zielman na vele jaren schaatsen op topniveau voor gezien. De Fries noemt een aantal redenen voor zijn besluit: "Het is echt een combinatie van factoren geweest. Aan de ene kant is het omdat Carla stopt en dat je daardoor niet alles meer samen kan doen. Aan de andere kant merk ik dat ik op het werk te weinig energie heb om me echt in te zetten zoals ik zou willen. Ik hoop de komende jaren in mijn maatschappelijke carrière stappen te kunnen maken. Wat ook nog meespeelt is dat ik denk dat ik het niveau van nu niet ga verbeteren. Ik schaats vanaf mijn elfde en vind dat het goed is geweest."

Ketellapper merkt dat de periode in Zweden zijn tol heeft geëist, al is dat lang niet alleen door het schaatsen zelf: "Het is vooral alles eromheen. Op zondagochtend ging het brandalarm om kwart voor vijf 's ochtends af, terwijl we er om half zeven uit moesten. Daarna slaap je niet meer, dus dan ga je gelijk door naar de wedstrijd, vervolgens weer terug naar het hotel, daarna met de auto naar Stockholm, dan vliegen naar Düsseldorf en daarvandaan weer terug naar Friesland." Toch heeft 'Zweden' ook zijn vruchten afgeworpen. "Ik vond het heel erg leuk, omdat het voor mij en voor Carla de laatste natuurijswedstrijden waren. Daar wilde ik gewoon bij zijn, aangezien de kans wel reëel is dat ze een wedstrijd zou gaan winnen." Die voorspelling bleek te kloppen, want Ketellapper-Zielman won zowel in Lulea als in Falun. Haar man eindigde tijdens de wedstrijd over zestig kilometer als 29e. "Ik had zelf besloten om de wedstrijd over 150 kilometer te laten lopen, vooral met het oog op de finale van komende zaterdag, waarin meerdere belangen meespelen, zoals het ploegenklassement waarin we derde staan", blikt Ketellapper alvast vooruit. "Afsluiten met een overwinning zou voor mij persoonlijk het allermooiste zijn."

Martin van Hemert