• Ook Slot Loevestein doet mee aan het Liniepadfestival.
• Ook Slot Loevestein doet mee aan het Liniepadfestival. Foto: Marcel Köppen

Van Veldslag tot Vredesmissie

regio • Het Liniepadfestival wordt dit jaar gehouden op 25 en 26 februari en heeft als thema 'Van Veldslag tot Vredesmissie'.

Twee dagen wordt op vier locaties van de Nieuwe Hollandse Waterlinie het verhaal verteld van de 'eeuwige soldaat'; op Slot Loevestein, Fort Giessen, Fort Altena en Fort Bakkerskil. Op Slot Loevestein wordt een veldslag uit 1815 nagespeeld; Fort Giessen staat in het teken van de Eerste Wereldoorlog en op Fort Altena staat de Tweede Wereldoorlog centraal. Op Fort Bakkerskil is aandacht voor het leger anno 2017. Door de eeuwen heen is de regio een militaire linie geweest waar in en om gevochten is. In de Napoleontische tijd stonden de Fransen aan de zuidkant van de Merwede en werden verslagen door de Kozakken. Nadat Napoleon bij Waterloo zijn ondergang vond, werd begonnen met de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die ons moest beschermen tegen nieuwe vijandelijke aanvallen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland neutraal maar in de regio werd wel de loopgraven linie aangelegd vanaf Fort Vuren via Brakel en Poederoijen door het Land van Heusden en Altena. Langs de linie is een fietstocht uitgezet en enkele van de schuilplaatsen uit die tijd zijn te bezichtigen. Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog is bekender, maar ook rond Fort Altena zijn nog veel verhalen te ontdekken uit die tijd. Al deze tijden worden uitgebeeld tijdens het Liniepadfestival.
Speciaal voor kinderen wordt op iedere locatie een vertelling of voorwerp getoond dat niet past bij die tijd. Kinderen mogen zoeken naar de vier juiste codewoorden en kunnen zo een prijs winnen.