Bijna drie ton subsidie voor Fort Giessen

giessen • Fort Giessen krijgt 280.450 euro van de provincie om de vervallen en verwaarloosde artillerieloods te restaureren.

Gedeputeerde Henri Swinkels kwam de beschikking zaterdag persoonlijk overhandigen aan Ernst-Jan van Haaften, adjunct-directeur van Brabants Landschap. Bij het fort zijn ze dolbij met de subsidie, laat Van Haaften weten: "We hebben prachtige plannen met het fort, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We gaan maandag meteen beginnen met de restauratie van de artillerieloods, die er slecht aan toe is. We gaan het hele casco restaureren: fundering vrijgraven, rotte constructie afzagen en een metselwerk rand maken waar de constructie op komt te staan. Alle pannen gaan eraf en het dak wordt gerestaureerd. Andere plannen die we hebben zijn het uitbaggeren van de gracht. En een grote wens op onze verlanglijst is het terugbrengen van de ophaalbrug." Maandag is de restauratie van dit bijzondere erfgoed van start gegaan. Negen Brabantse monumenten krijgen in totaal ruim 2,2 miljoen euro subsidie van de provincie. Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking dit weekeinde ook persoonlijk aan vertegenwoordigers van de Grote Kerk in Breda (225.085 euro), Kasteel Heeswijk (322.416 euro) en de Sint-Jan in 's-Hertogenbosch (251.166 euro).

Vijf andere monumenten ontvangen de beschikking per post. "We investeren in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in de verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de negen monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan, de Grote Kerk en Kasteel Heeswijk drie van onze vier topmonumenten, alle vier absolute iconen van de Brabantse geschiedenis", aldus Swinkels. De overige monumenten die een subsidie ontvingen zijn Sint Jan de Doper in Waalwijk (235.395 euro), Klooster Oude Dijk in Tilburg (63.000 euro), het Suikerentrepot in Standdaarbuiten (379.547 euro), Landgoed De Wamberg in Berlicum (219.076 euro) en kasteel Eymerick in Heeze (233.426euro). Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor herstel en restauratie.