• Arjen van der Kieft, Anton Ketellapper en Robbert Mekelenkamp.
• Arjen van der Kieft, Anton Ketellapper en Robbert Mekelenkamp. Foto: Michel Pichot du Plessis

Mekelenkamp maakt indruk tijdens Alternatieve Elfstedentocht

Team Stehmann manifesteert zich

techendorf/regio • Anton Ketellapper, Arjen van der Kieft, Robbert Mekelenkamp en Roel van der Stelt reisden op woensdag 25 januari af naar het Oostenrijkse Techendorf. Op Hugo Heijnen na – de rijder uit Boxmeer kon vanwege werkverplichtingen geen vrij krijgen - kon de ploeg uit de beloftendivisie een nagenoeg complete formatie afvaardigen voor de jaarlijks terugkerende wedstrijden op de Weissensee.

Het beloofde een mooie week te worden met o.a. de Alternatieve Elfstedentocht. Waar de temperaturen in Nederland ver boven het vriespunt lagen en een Elfstedentocht dus verder weg lijkt dan ooit, mochten de marathonschaatsers zich vorige week woensdag uitleven op de 200 kilometer lange Alternatieve Elfstedentocht (AES). Dit jaar leidde de route het peloton voor het eerst in acht jaar tot aan de meest oostelijke punt van het meer, het afgelegen Dolomitenblick. De oostpunt is alleen na langdurig strenge vorst over het meer te bereiken en heeft daarom onder liefhebbers een nagenoeg mythische status.

Zware omstandigheden

De omstandigheden waren uitzonderlijk zwaar. Het dooide, wat de kwaliteit van het ijs allerminst ten goede kwam. Het werd sneeuwijs, ook wel 'slushpuppie-ijs' genoemd.

Ketellapper hield het onder die vervelende omstandigheden vijftig kilometer vol. De tweehonderd kilometer stond voor hem ook niet als de belangrijkste wedstrijd op de planning, omdat hij een vol wedstrijdprogramma had. Van der Kieft reed de eerste 75 kilometer een sterke wedstrijd voorin het peloton.

Ook Van der Stelt uit Genderen wist de eerste 75 kilometer goed mee te komen. Voordat de helft van de koers was verreden lag het tempo al erg hoog, waardoor Van der Stelt en de oud-Olympiër uit Wormerveer de wedstrijd noodgedwongen moesten verlaten.

Net als bij het ONK wist Mekelenkamp zich ook tijdens de AES langdurig te handhaven in het peloton. Het ijs werd gedurende de wedstrijd steeds slechter en veel mannen moesten de wedstrijd verlaten. Mekelenkamp reed brutaal 125 kilometer voorin mee en bemoeide zich met de wedstrijd. Hij reed lange tijd in de tweede groep met kanshebbers voor de winst.

Valpartij

Na een valpartij moest hij deze groep jammer genoeg verlaten en kwam zo in het sterk uitgedunde peloton terecht. Er werd goed samengewerkt door de rijders die op dat moment op de 22e plek reden. Na 150 kilometer reed iedereen voor zichzelf zo lang mogelijk door. Mekelenkamp werd 25 kilometer later geklasseerd op een keurige 28e plek. De wedstrijd werd 25 kilometer later een prooi voor Crispijn Ariëns. Mekelenkamp manifesteerde zich dit jaar wederom sterk op natuurijs.

Vorig jaar wist de benjamin van Team Stehmann immers ook al indruk te maken, door tijdens 'de Alternatieve' in een kopgroep met onder anderen Jan-Maarten Heideman mee te rijden.

De dag na de alternatieve Elfstedentocht stond Ketellapper aan de start van de 1000 meter tijdrit. Hij wist deze wedstrijd winnend af te sluiten.

Door de verwachte weersomstandigheden van zaterdag 4 februari, de dag van de Aart Koopmans Memorial, werd er gekozen voor de veiligheid van de rijders. Het dooide te hard om de wedstrijd door te laten gaan en zodoende werd de afsluiter van de periode op de Weissensee afgelast door de organisatie.

Zaterdag zal Team Stehmann zich weer in eigen land laten gelden. In Den Haag wordt dan de strijd om de KPN Marathon Cup hervat.


Martin van Hemert